Prvá žena s transplantovanou tvárou zomrela, telo odmietlo implantát

TASR
6.9.2016 20:34

Francúzka Isabelle Dinoireová, ktorej v roku 2005 vo svetovej premiére transplantovali časť tváre, už nie je medzi živými. Pacientka, ktorá mala v čase operácie 38 rokov a ktorá po uhryznutí psom v máji 2005 prišla o pery, nos a bradu, pričom nemohla ani rozprávať, ani normálne jesť, zomrela po dlhej chorobe.

Prvá žena s transplantovanou tvárou zomrela, telo odmietlo implantát
SITA/AP

Isabelle Dinoireová zomrela po dlhej chorobe ešte v apríli 2016, informovala o tom univerzitná klinika severofrancúzskeho mesta Amiens. Náročnú operáciu realizoval práve v tomto zariadení tím špecialistov z miestnej nemocnice a Univerzitnej kliniky v Lyone pod vedením renomovaných odborníkov, profesorov Jeana-Michela Dubernarda a Bernarda Devauchella.

Dubernard ešte v roku 1998 úspešne realizoval ako prvý transplantáciu ruky a ako prvý aj transplantáciu predlaktia. Chirurgický zákrok, po ktorom rozvedená matka dvoch detí z Valenciennes netajila nadšenie, označili lekári za "fyzicky a psychicky veľmi riskantný" transplantáciu trojuholníka medzi nosom a ústami, tvoreného z "pokožky, podkožného tkaniva, malých lícnych svalov a základov tepien a žíl". Všetky implantované časti pochádzali od darcu, ktorý zomrel na mozgovú príhodu.

Ako informoval denník Le Figaro, pacientku, ktorá musela akceptovať svoju novú podobu, sužovala od uplynulej zimy opätovná odmietavá reakcia jej organizmu na implantát, v dôsledku ktorej čiastočne nedokázala hýbať perami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok