Exministra pre práva žien v Indii zatkli pre znásilnenie, mal použiť sedatíva

ČTK
4.9.2016 13:52

Indická polícia zatkla bývalého regionálneho ministra pre práva žien a detí pre podozrenie, že sa dopustil znásilnenia. Sandíp Kumar krátko pred zatknutím prišiel o kreslo v regionálnej vláde v hlavnom meste pre sexuálny škandál.

Exministra pre práva žien v Indii zatkli pre znásilnenie, mal použiť sedatíva
SITA/AP

Deväťminútová nahrávka

Nahrávka zachytáva ministra v objatí s dvoma ženami. "Bol zatknutý na základe obvinenia, ktoré vzniesla jedna zo žien na videu. Obviňuje Kumara, že ju znásilnil. Vyšetrovanie ešte len začína," povedal AFP komisár Vikramdžit Singh.

Dotyčná, ktorej meno indický zákon nedovoľuje zverejniť, je podľa policajtov vydatá. Obviňuje teraz už exministra, že ju najprv omámil sedatívami, ktoré jej vhodil do pohára, a potom ju napadol. Druhá žena na videu ešte nebola identifikovaná. Polícia po nej pátra ako po svedkyni.

Deväťminútová nahrávka bola zaslaná do televízie v stredu večer a stanica z nej odvysielala len niektoré zábery, minister je na nich len v spodnej bielizni a bozkáva jednu zo žien. Podľa tlače video zachytáva aj sexuálny styk.

Násilie na ženách v Indii

Predseda vlády, ktorá spravuje hlavné mesto, Kumara zosadil. Neskôr bol exminister vylúčený aj zo strany. Kumar (36), ktorý je ženatý a má dieťa, všetko popiera. Tvrdí, že sa stal obeťou sprisahania a že video je podvrh, ktorý ho má zničiť.

Téma násilia na ženách sa v Indii dostala do popredia spoločenského záujmu v roku 2012, keď v hlavnom meste zomrela študentka, ktorú v idúcom autobuse brutálne znásilnila skupina mužov. Jeden z nich neskôr spáchal vo väzení samovraždu, štyroch súd odsúdil na trest smrti.

Posledný z nich, ktorý bol v čase útoku maloletý, sa vlani v decembri dostal z väzenia. Prípad vyvolal v celej krajine protesty týkajúce sa postavenia žien a prinútil vládu k zmene zákonov na ich ochranu. Napriek tomu počet násilných činov výrazne neklesol a súdy často nestíhajú páchateľa efektívne trestať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok