Fico: Verím, že za tejto vlády budeme otvárať Národný futbalový štadión

TASR
8.4.2012 08:30

Slovensko sa v najbližších štyroch rokoch možno dočká národného futbalového štadióna. „Napriek tomu, v akom sme finančnom marazme, ja verím, že za tejto vlády budeme spoločne otvárať národný futbalový štadión,“ vyhlásil nový premiér Robert Fico.

Fico: Verím, že za tejto vlády budeme otvárať Národný futbalový štadión
SITA

Mal by spĺňať kritériá UEFA

Štadión by mal mať podľa Fica maximálne 15.000 alebo 20.000 sedadiel a spĺňal by kritériá UEFA. „Nemám žiadne veľké oči,“ doplnil. Za najvhodnejšie miesto pre stavbu nového športoviska premiér považuje bratislavské Tehelné pole.

Podľa šéfa rezortu školstva, vedy, výskumu a športu Dušana Čaploviča je Slovensko jediný štát v Európe, ktorý nemá kvalitný národný futbalový štadión. „My sa dnes hanbíme pred svetom. Už aj Albánci a Macedónci majú vybudovaný svoj štadión,“ zdôraznil Čaplovič. „Slovensko musí mať jeden národný štadión,“ dodal s tým, že by malo ísť o viacúčelové zariadenie, aby si štadión zarobil na svoju réžiu.

Nemôže to byť tak, že budeme hrať päť zápasov za rok a vtedy bude naplnený,“ povedal. Domnieva sa, že v súčasnosti využívaný štadión v Žiline nie je kvalitný, keďže nespĺňa kritériá, ktoré uznáva UEFA alebo FIFA.

Miesto pre futbal aj pre koncerty

Nový štadión by mal podľa ministra slúžiť ako napríklad Olympijský štadión v Ríme, kde hráva okrem reprezentácie aj Lazio Rím a AS Rím, alebo štadión v Miláne, kde hráva Inter ako aj AC Miláno. Navyše by to malo byť aj miesto pre dobré koncerty. Šéf rezortu, ktorý bude v novej vláde zodpovedný aj za oblasť športu, chce, aby bol štadión financovaný z viacerých zdrojov. „Ideálne je viaczdrojové financovanie štátu, samosprávy a privátneho sektora,“ spresnil.

Kedy by sa mohlo začať s výstavbou štadióna, Čaplovič nespresnil. „Vo financovaní školstva, vedy a výskumu sme na konci rebríčka štátov EÚ, podobne aj v športe sme na konci, a nielen čo sa týka vybavenosti štadiónov. Takto už nemôžeme pokračovať,“ podčiarkol s tým, že pre regionálny šport chce budovať malé štadióny s pomocou eurofondov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok