P. Schmitt: Vyšehradské krajiny si zvykli na šetrenie, kríza sa ich dotkla menej

TASR
8.10.2011 21:12

Hospodárska kríza sa dotkla krajín vyšehradskej spolupráce menej ako viacerých veľkých krajín západnej Európy, pretože ľudia žijúci v strednej a východnej Európe sú zvyknutí na šetrenie. Vyhlásil to dnes v maďarskom Vyšehrade po summite hláv štátov Vyšehradskej štvorky (V4) maďarský prezident Pál Schmitt.

P. Schmitt: Vyšehradské krajiny si zvykli na šetrenie, kríza sa ich dotkla menej

Ekonomická situácia a sila krajín štvorky je podľa jeho slov odlišná, ide však o štyri rovnocenné priateľské štáty, ktoré sa sústreďujú na posilnenie vzťahov, zdôraznil Schmitt.
Prezidenti Maďarska, Česka, Slovenska a Poľska zhodnotili spoluprácu a výsledky vyšehradského zoskupenia počas jeho 20-ročnej existencie. Pál Schmitt, Václav Klaus, Ivan Gašparovič a Bronislav Komorowski sa zhodli na tom, že pôvodné ciele – vstup do Severoatlantickej aliancie a Európskej únie – boli naplnené a aj naďalej zostáva V4 formou účinnej kooperácie.

Maďarský prezident zdôraznil, že regionálna spolupráca nemá alternatívu, krajiny V4 sú geograficky, historicky aj hospodársky odkázané vzájomne na seba.
Prezident SR poznamenal, že akýmsi mottom V4 celých 20 rokov bolo, že je potrebné brať do úvahy veci, ktoré tieto krajiny spája a nie tie, ktoré ich rozdeľujú. 
"Hovorili sme aj o otázkach, v ktorých nemáme totožné východiskové názory," povedal Gašparovič na margo dnešného dvojstranného rozhovoru s maďarským prezidentom. "Pre nás aj v rámci V4 je zaujímavé, aby sme sa viazali na otázky, ktoré sú v prospech budúcnosti nielen V4 a nielen v rámci bilaterálnych vzťahov," dodal.

Český najvyšší predstaviteľ poznamenal, že vďaka V4 sa prehĺbilo priateľstvo medzi zúčastnenými krajinami. Klaus zdôraznil nutnosť špecifikovania spoločných záujmov týchto krajín a ich presadzovania.
Podľa Komorowského bolo založenie V4 skvelým nápadom, táto formácia dodnes výborne funguje. "Je to komunita, ktorá hľadá všetko, čo je dôležité, všetko čo nás spája. Naše dejiny boli iné než dejiny ďalších krajín," konštatoval poľský prezident. Súčasne vyjadril nádej, že V4 bude aj v budúcnosti dôležitým činiteľom pri koordinácii spoločnej politiky a že ovplyvni Európsku úniu v otázkach kohéznej politiky, či v solidarite v oblasti energetiky. Komorowski vyzval kolegov k efektívnemu budovaniu stredoeurópskej identity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok