V Pakistane zabíjala lavína

TA3, TASR
7.4.2012 21:01

Ani po takmer 24 hodinách od zosuvu lavíny na pakistanskú vojenskú základňu na himalájskom ľadovci sa záchranárom nepodarilo nájsť ani jedného zo 124 vojakov a 11 civilistov, ktorých snehová vlna zavalila. Informovala o tom pakistanská armáda.

Ako v televíznom príhovore uviedol armádny generál Asár Abbás, lavína za sebou zanechala až 25-metrový nános snehu na mieste s rozlohou približne kilometra štvorcového.


Lavína zasypala hlavný štáb pluku pakistanskej armády o 5.45 h na ľadovci Siačen vo výške 4500 metrov nad morom, na jednom z najnehostinnejších miest v oblasti rozdeleného Kašmíru, ktorý si nárokujú India i Pakistan.


Obe krajiny majú v regióne rozmiestnené tisíce vojakov až do nadmorskej výšky 6700 metrov. Od roku 1984 dochádza medzi nimi ustavične k zrážkam, oblasť je známa ako najvyššie položené bojisko sveta.
Oveľa viac vojakov však zomrelo na  následky tamojšieho drsného počasia ako v boji.


Pakistanská armáda v reakcii na incident konštatovala, že sa podobné nešťastie nestalo za celú dobu ostatných 20 rokov, čo bola vojenská jednotka rozmiestnená na tomto ľadovca. Okrem vojakov ostalo zavalených snehom i 11 civilných zamestnancov vojenského tábora.


Do záchrannej operácie nasadila armáda vrtuľníky a tímy s pátracími psami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok