Rok po pokuse o prevrat vyšli do ulíc Istanbulu desaťtisíce ľudí

TA3 TASR
16.7.2017 06:26

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa pripojil v Istanbule k desaťtisícom účastníkov pochodu pri príležitosti prvého výročia potlačeného pokusu o vojenský prevrat, pri ktorom v Turecku zahynulo približne 250 ľudí.

K pochodu sa pripojil Erdogan

Trasa istanbulského "pochodu národnej jednoty" viedla k mostu ponad prieliv Bospor, kde došlo pred rokom k stretom medzi civilistami a vojakmi v tankoch. Most bol na pamiatku obetí vtedajších udalostí premenovaný a po novom nesie názov Most mučeníkov 15. júla.

Prezident Erdogan s manželkou pricestovali do Istanbulu, aby odhalili pamätník tamojším obyvateľom, ktorí prišli o život, keď vzdorovali vojakom do vlaňajšieho pokusu o prevrat. Počas pochodu ho sprevádzali deti v tričkách s tureckými vlajkami a pozostalí po obetiach zmareného puču.

Turecko si udalosti spred roka pripomína tento víkend rôznymi podujatiami v Istanbule i Ankare. "Uplynul presne rok, odkedy sa najtemnejšia a najdlhšia noc Turecka zmenila na jasný deň, odkedy sa nepriateľská okupácia zmenila na ľudovú povesť," povedal na mimoriadnom zasadnutí parlamentu premiér Binali Yildirim.

Ostré politické čistky

Tureckí vojaci sa 15. júla 2016 pokúsili zosadiť vládu a prezidenta Erdogana s použitím tankov a lietadiel. Ostreľovali parlament a iné lokality, ale ich pokus nakoniec nevyšiel. Po výzve prezidenta a ignorovaní zákazu vychádzania vyhláseného pučistami vyšli tisíce ľudí do ulíc, aby čelili prevratu. Približne 250 ľudí prišlo o život a viac ako 2000 bolo zranených. Zabitých bolo aj 35 sprisahancov.

Ankara tvrdí, že pokus o prevrat zorganizovala Fethullahova teroristická organizácia (FETÖ), ktorú z amerického exilu riadi duchovný Fethullah Gülen. V Turecku prebiehajú politické čistky a zo štátnej služby a armády i súkromného sektora bolo prepustených už viac ako 142.000 ľudí. Ďalších takmer 50.000 ľudí zatkli a obvinili z účasti na prevrate alebo z prepojenia na pučistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok