Tvrdý záver 14. etapy v Rodez pre Matthewsa, Aru stratil žltý dres

TA3 SITA
15.7.2017 21:05

Austrálčan Michael Matthews sa stal víťazom sobotňajšej 14. etapy na cyklistickej Tour de France 2017, ktorá viedla z Blagnac do Rodez a merala 181 km. Jazdec tímu Sunweb mal najviac síl v tvrdom závere na 570 m dlhom kopci Côte de Saint-Pierre v Rodez, keď z tretej pozície prešpurtoval Grega van Avermaeta a Philippa Gilberta.

Tvrdý záver 14. etapy v Rodez pre Matthewsa, Aru stratil žltý dres
SITA/AP

Matthews si splnil sen

Na druhom mieste skončil Belgičan Van Avermaet z tímu BMC Racing, tretí finišoval s odstupom jednej sekundy Nór Edvald Boasson Hagen zo zoskupenia Dimension Data. Pre 27-ročného Matthewsa je to druhá víťazná etapa na TdF v kariére, premiérové prvenstvo si pripísal vlani, keď zdolal Petra Sagana.

"Myslím si, že to išlo podľa očakávaní. Jazdili sme vpredu celý deň, keď sme mali únik na dosah, vedel som, že bude ťažké mať vo finále na čele tímových kolegov. Napokon som tam mal dvoch alebo troch pomocníkov, čo bolo perfektné. Keď sme tu finišovali pred dvoma rokmi, mal som zlomené štyri rebrá. Tú etapu som vtedy chcel vyhrať. Teraz sme boli svedkami rovnakého záveru a vyhrať ho bolo splnenie sna," povedal Matthews.

Froome späť v žltom

Talian Fabio Aru z Astany v sobotu zaostal o 25 sekúnd a prišiel o žltý dres lídra pretekov. Ten si vzal naspäť obhajca prvenstva Christopher Froome z tímu Sky, pred Aruom vedie o 18 sekúnd. Priebežne tretí je domáci jazdec Romain Bardet (Ag2r La Mondiale) s mankom 23 sekúnd. "Je to veľmi milé prekvapenie. Nikdy som si nemyslel, že získam späť žlté tričko v takejto etape. Ďakujem mojim tímovým kolegom, ktorí ma udržali vpredu, skvelú prácu odviedol najmä Kwiatkowski. Finišovať 20 sekúnd pred Aruom je úžasné, je to rovnaké ako na Peyragudes. Tento rok sa bojuje o každú sekundu," uviedol Froome.

Nedeľňajšia 189 km dlhá etapa z Laissac do Le Puy-en-Velay bude vhodná pre utečencov. Na trase sa nachádzajú aj dve stúpania prvej kategórie, druhé z nich - Col de Peyra Taillade (8,3 km, 7,4 %) - 31 km pred koncom. Cyklistom sa 13 km pred cieľom postaví do cesty ešte jeden "štvorkový" kopec Côte de Saint-Vidal (1,9 km, 6,8 %).

Do úniku dňa sa dostalo päť jazdcov, vyprovokoval ho Thomas Voeckler (Direct Énergie) a postupne sa k nemu pridali Timo Roosen (LottoNL-Jumbo), Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Maxime Bouet (Fortuneo) a Reto Hollenstein (Kaťuša). Vedúca pätica si utvorila maximálne dve a pol minúty náskoku, čo len sotva mohlo stačiť na udržanie sa pred pelotónom.

Horské prémie pre De Gendta

O tempo v hlavnom poli sa starali najmä BMC Racing, Sunweb a Bahrain-Merida. Šprintérsku prémiu po 55 km v Rabastens vyhral De Gendt, v pelotóne špurtoval prvý držiteľ zeleného dresu Marcel Kittel (Quick-Step) a hneď za ním Michael Matthews.

V ďalšom priebehu etapy sa terén začal dvíhať a náskok úniku sa pohyboval na úrovni okolo dvoch minút. Obidve horské prémie tretej kategórie Côte du viaduc du Viaur a Côte de Centres vyhral De Gendt, na vrchole druhého kopca sa ocitol už len s Voecklerom. V tej chvíli pelotón zaostával o 1:50, do cieľa zostávalo 33 km. O kilometer neskôr sa De Gendt rozhodol, že to skúsi sám. Cyklisti v hlavnej skupine pridali na tempe a 20 km pred koncom mal De Gendt už len minútu k dobru. Belgičanova snaha sa definitívne skončila 12,5 km pred cieľom.

V závere sa odohralo niekoľko útokov, z Kaťuše sa snažil Maurits Lammertink, ale hneď si ho doskočili Damiano Caruso z BMC a Nikias Arndt zo Sunwebu. K nim sa pridal aj Pierre-Luc Perichon (Fortuneo), ich náskok bol maximálne 15 sekúnd. Podľa očakávaní ani tento únik nebol úspešný a 3 km pred koncom bolo všetko pokope. V záverečnom cieľovom kopci mal najviac síl Matthews a dosiahol druhé víťazstvo na Tour de France v kariére.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok