Útok v Hurgade má na svedomí študent, turistov si vybral zámerne

TA3 TASR
15.7.2017 13:29

Útočník, ktorý v egyptskom letovisku Hurgada zavraždil dve nemecké turistky a zranil ďalšie štyri osoby, údajne patril k teroristickej skupine Islamský štát.

V minulosti nebol stíhaný

S extrémistami mal byť k kontakte prostredníctvom internetu a dostal od nich pokyn útočiť na cudzincov na tamojších plážach, uviedli bezpečnostné zdroje v Káhire pre nemeckú agentúru DPA. V Hurgade podľa týchto zdrojov útočil v piatok nožom študent zo severného Egypta. Oficiálne však tieto informácie potvrdené neboli, konštatuje DPA.

IS, ktorý už prevzal zodpovednosť za sériu predošlých útokov v Egypte, sa k tomuto činu dosiaľ neprihlásil.
Egyptské noviny al-Masrí al-Jaum predtým priniesli správu o tom, že útočníkom bol 27-ročný študent z provincie Kafr aš-Šajch v delte Nílu, ktorý nebol v minulosti stíhaný.

Choďte preč, nechcem Egypťanov

Muž s nožom pri piatkovom útoku zabil v Hurgade dve Nemky a zranil ďalších štyroch ľudí vrátane dvoch žien z Arménska a jednej Češky. Páchateľa zadržali a previezli na ďalšie vypočúvanie do Káhiry. Motív činu nie je zatiaľ známy.

Televízia al-Džazíra citovala bezpečnostný zdroj, podľa ktorého útočník oblečený v čiernom tričku a modrých džínsoch a držiaci nôž úmyselne vyhľadával cudzincov, keď po arabsky kričal: "Choďte preč, nechcem Egypťanov." Podobne situáciu opísal aj zamestnanec hotela pre agentúru Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok