Iracká armáda sa správa k rodinám islamistov hrubo, tvrdia aktivisti

14.7.2017 00:46

Iracké bezpečnostné sily internovali v stanovom tábore v Mósule deti a ženy, ktoré podľa armády patrili k rodinám radikálov z organizácie Islamský štát. Informovali o tom ochrancovia ľudských práv z Human Rights Watch.

Iracká armáda sa správa k rodinám islamistov hrubo, tvrdia aktivisti
SITA/AP

Niektorí sú tam proti vôli

Tábor s internovanými civilistami je v meste Bartalla, vzdialenom asi 20 kilometrov od Mósulu, ktorý iracká armáda oslobodila po deväťmesačnom boji s IS. V tábore, ktorý bol otvorený až dva dni po dobytí mesta, je podľa HRW asi 170 rodín, najmä žien a detí zo západných štvrtí Mósulu. Iracké úrady tábor označujú za rehabilitačné zariadenia.

Mósulská správa podľa informácií HRW v rozhodnutí o zriadení tábora uviedla, že "rodiny takzvaného Islamského štátu by mali prejsť psychologickou a ideologickou prevýchovou". Pri rozhovoroch s niekoľkými rodinami HRW zistila, že niektoré boli do tábora prevezené proti svojej vôli a obvinené z kontaktov s IS.

"Iracké úrady by nemali trestať celé rodiny za činy spáchané jednotlivcami. To sú vojnové zločiny, ktoré maria snahu o zmierenie občanov z oblastí dobytých na IS," oznámila zástupkyňa HRW pre Blízky východ Lama Fakihová.

Sporné video na facebooku

V tábore je podľa dostupných informácií mobilná klinika, ale len obmedzené služby. Nie je tam škola a nefungujú zatiaľ žiadne programy. Pri presune do tábora podľa zdravotníkov asi desať žien a detí zomrelo, väčšinou z dôvodu dehydratácie. Zástupcovia irackej vlády HRW oznámili, že rodiny budú preverené a tie, u ktorých sa spojenie s IS nepreukáže, budú prepustené.

Prípady údajného zabíjania zajatcov, ktorých záznamy sa objavili na facebooku, chce armáda prešetriť. Podľa jej velenia dostali vojaci "veľmi jasné pokyny" o tom, že majú odovzdávať členov IS vyšetrujúcim orgánom na výsluch, aby mohli byť vydaní súdu. Hovorca ozbrojených síl upozornil, že stanovisko irackej vlády je jednoznačnou snahou zabrániť porušovaniu ľudských práv.

IS Mósul ovládol v roku 2014 a jeho vodca abú Bakr Bagdádí odtiaľ toho istého roku vyhlásil kalifát. Skupina teraz bojuje o svoje pozície vo svojej sýrskej bašte, v meste Rakka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok