Mobilné súdy mali trestať futbalových chuligánov, v praxi sa neuchytili

TASR
7.4.2012 10:07

Sudcovia môžu viesť pojednávania na futbalových štadiónoch už dva roky, napriek tomu sa to nestalo ešte ani raz. Vznik takzvaných mobilných súdov, ktoré mali byť výstrahou pre futbalových chuligánov, navrhla poslankyňa Katarína Tóthová z ĽS-HZDS.

Mobilné súdy mali trestať futbalových chuligánov, v praxi sa neuchytili

Jej kolegovia v Národnej rade SR ho schválili ešte v marci 2010, zákon platí od apríla toho istého roku. Vykonávacie predpisy o tom, ako majú mobilné súdy fungovať v praxi, doteraz neexistujú.


"Poslanci prijali trochu unáhlene niečo, čím chceli prezentovať, že je snaha riešiť vandalizmus na štadiónoch. Nikdy nedošlo k naplneniu toho cieľa, aby na nejakom problémovom zápase tento súd zasadol a rozhodol," povedal TASR prezident Únie ligových klubov Dušan Tittel. Tvrdí, že ak by prokuratúra požiadala niektorý z klubov, aby na štadióne zabezpečil miestnosť pre súdne pojednávanie, bude nápomocný. "Ale ani raz sa to zatiaľ nestalo," povedal Tittel.


"Ich problém (mobilných súdov - pozn. TASR) je najmä organizačno-technické zabezpečenie trestného konania pri súčasnom dodržaní ustanovení Trestného poriadku," povedal Peter Sepeši z Generálnej prokuratúry (GP) SR a člen Výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu. Formálne úkony spojené so začatím trestného stíhania a obvinením podľa neho celý proces predlžujú a myšlienku mobilných súdov robia neuskutočniteľnou. Za ich plnohodnotnú náhradu považuje takzvané superrýchle skrátené vyšetrovanie, podľa ktorého musí prokurátor podať obžalobu na súd do 48 hodín od zadržania podozrivého.


Súhlasí s tým aj prokurátor GP SR Jozef Čentéš. "Doterajšie poznatky z využívania tohto inštitútu nasvedčujú tomu, že aj v prípadoch rizikových futbalových zápasov je podstatné priamo na riešenie zadokumentovať znaky skutkovej podstaty prečinu a identifikovať osobu podozrivého," napísal Čentéš pre internetový portál o práve. Sepeši vo svojej analýze o diváckom násilí na futbalových štadiónoch, ktorú napísal po diskusii so špecialistami z UEFA, uvádza, že vzhľadom na existujúce superrýchle skrátené vyšetrovanie by bolo dobré nefunkčné mobilné súdy z Trestného poriadku vymazať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok