Summit G20 zlyhal, tvrdí nemecký minister. Obvinil aj Merkelovú

TA3 ČTK
12.7.2017 00:17

Nedávny summit krajín G20 v Hamburgu úplne zlyhal, pokiaľ hovoríme o riešení dôležitých svetových problémov. Povedal to nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel. Podľa neho nesie Angela Merkelová spoluzodpovednosť aj za vyčíňanie časti demonštrantov.

Summit G20 zlyhal, tvrdí nemecký minister. Obvinil aj Merkelovú
SITA/AP

Obhajoval starostu

Vicekancelár Gabriel si myslí, že summit nijak neprispel k riešeniu globálnych výziev spojených s vojnou, chudobou či migráciou. "Bohužiaľ sa musíme uspokojiť s tým, že sa 20 hláv bohatých štátov dokáže len stretnúť a veci sa nezhoršia. Toľko k úspechu," vyhlásil podľa agentúry Reuters.

Sociálny demokrat Gabriel obhajoval svojho spolustraníka a starostu Hamburgu Olafa Scholza. Toho niektorí členovia Merkelovej strany obviňujú z nezvládnutia masových výtržností počas summitu. Gabriel si však myslí, že ktokoľvek žiada rezignáciu Scholza, mal byť chcieť aj rezignáciu Merkelovej.

"Nesie politickú zodpovednosť za usporiadanie a vedenie summitu G20 v Hamburgu, ktorý mal skrytý cieľ: vlastnú propagáciu krátko pred voľbami," povedal na adresu svojej koaličnej partnerky.

Merkelová chce udržať koalíciu

Merkelová v reakcii uviedla, že bola rada, že ju Gabriel na summite sprevádzal a prispel k jeho úspechu. Dodala, že chce udržať veľkú koalíciu do parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnia 24. septembra.

To, že si Merkelová pre potreby summitu vybrala svoje rodisko, kritizovali aj niektorí komentátori. Tí pripomínali, že severonemecké prístavné mesto je známe svojou radikálne ľavicovou scénou.

Počas summitu časť demonštrantov zapaľovala autá a rabovala obchody. Podarilo sa im narušiť sprievodný program partneriek a partnerov štátnikov. Až 500 príslušníkov bezpečnostných zložiek utrpelo pri stretoch s radikálmi viaceré zranenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok