Po desaťročiach rozlúštili tajomstvo najzložitejšieho prístroja staroveku

TA3
18.6.2016 20:08

Vyrobili ho skôr, ako sa narodil Ježiš Kristus a napriek tomu ho bez zveličovania nazývajú počítačom. Záhadný mechanizmus z Antikythéry bol na svoju dobu príliš zložitý a odborníkom nedal spávať desaťročia. Jeho účel pochopili až vďaka moderným technológiám.

Po desaťročiach rozlúštili tajomstvo najzložitejšieho prístroja staroveku
SITA/AP

Prekvapenie na dne mora

Pred Veľkou nocou v roku 1900 sa pri gréckom ostrove Antikythéra ponorili lovci morských húb do 40-metrovej hĺbky. Objavili dno posiate mramorovými sochami, keramikou a zvyškami starovekej lode. Na miesto sa vrátili a s pomocou námorníctva vyzdvihli niekoľko ton vzácnych artefaktov. Medzi nimi sa objavilo aj veľké prekvapenie - najstarší mechanizmus s kovovými ozubenými prevodníkmi, ktorý pripomínal akýsi analógový počítač.

Problém bol jasný prakticky okamžite. Ako sa mohol takýto zložitý prístroj ocitnúť vo vraku starovekej lode? Nič čo i len trochu podobné sa neobjavilo až do 14. storočia. Vtedy začali v Európe vyrábať hodiny s ozubenými kolieskami.

Objavili len časť prístroja. Tridsaťsedem ozubených koliesok zasadených do dreveno-bronzovej debne vo veľkosti škatule od topánok svedčí o technologickej vyspelosti starovekého sveta, o ktorej predtým nikto netušil. Stroj sa datuje do obdobia 200 až 70 rokov pred Kristom.

Počas desaťročí sa podarilo prístroj čiastočne zrekonštruovať z 82 úlomkov. Pripomínal hodiny a dokázal predpovedať zatmenia Slnka a Mesiaca. Dokonca predvídal nepravidelnú obežnú dráhu Mesiaca okolo Zeme.

Tajomstvo malých písmen

Podrobný výskum sa v poslednej dobe zameriaval na nápisy na jednotlivých súčiastkach. Nebolo to ľahké. Niektoré písmená boli veľké len niečo viac ako milimeter a po stáročiach vo vode sa dali čítať len ťažko. Aby ich všetky zmapovali, použili aj röntgen. Vďaka modernej technike odhalili až 3 500 znakov a písmen.

Analýza na základe písmen potvrdila, že počítač vie zobraziť pozície Slnka a Mesiaca na oblohe a navyše sa zdá, že prístroj slúžil aj na akési predpovedanie budúcnosti. Niektoré nápisy totiž hovorili o „farbe“ nadchádzajúcich zatmení.

"Aby som povedal pravdu, nie sme si úplne istí, ako to interpretovať, ale vedie nás to aj k domnienkam, že farba zatmenia je akýmsi typom znamenia alebo signálu," vyjadril sa člen vedeckého tímu astrofyzik Mike Edmunds. Niektoré farby mohli starí Gréci vnímať ako dobré znamenie, iné boli pre nich dôvodom k obavám.

"Nie je to výskumný nástroj. Niečo z čoho by astronóm robili výpočty, alebo astrológ robil prognózy, ale niečo, čo sa dá použiť na učenie o kozme a našom mieste v kozme," vysvetlil historik Alexander Jones.

Čo ešte sa skrýva pri vrakoch

Počítač pravdepodobne vyrobili na ostrove Rodos a nie je dôvod myslieť si, že bol jediný. Maličké nápisy a hlavne rozdiely v nich naznačujú, že na tvorbe sa podieľali aspoň dvaja ľudia. Ďalší majstri možno vyrobili ozubené kolieska.

Objavy z okolia Antikythéry môžu pokračovať. Vrak obchodníckej lode je na staroveké pomery gigantom, merala 40 metrov. Na veľkej ploche sa nachádza veľmi veľa objektov, takže sa predpokladá, že nejde o náklad jednej lode, ale dvoch. Loď sa plavila do rímskeho prístavu, kde by pravdepodobne tovar rozpredali majetným Rimanom, ktorí zbierali staré rarity z Grécka.

Nezomiera ani nádej, že sa môžu nájsť ďalšie súčiastky prvého počítača, alebo podobný komplikovaný prístroj. Hľadať malé kovové časti na dne ale nie je ľahké. Veľkú nádej vkladajú výskumníci do nového podmorského robota.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok