Zo Sme rodina vyhodili časť poslancov, Šimkovičová hlasovala za kolegu

TA3 SITA TASR
8.6.2016 11:15

Rastislav Holúbek, Martina Šimkovičová a Peter Marček už nie sú v klube Sme rodina, ktorý má od utorka len osem členov. Oznámil to na tlačovej besede predseda hnutia Boris Kollár. Poslankyňu Šimkovičovú, ktorá hlasovala za svojho kolegu, vyzvali, aby odišla z parlamentu. Odmietla to.

Ospravedlnil sa voličom

Pôsobenie trojice poslancov podľa Kollára charakterizovali slová "netuším, neviem". Údajne sa vôbec nezúčastňovali rokovaní poslaneckého klubu a hlasovali inak, ako zvyšok kollárovcov. Šéf Sme rodina sa "ospravedlňuje voličom" strany za to, že dal na kandidátku takýchto ľudí.

Ako dodal Milan Krajniak, Holúbeka a Marčeka vylúčili zo strany, Šimkovičová kandidovala ako nezávislá. Krajniak potvrdil, že Šimkovičová hlasovala za svojho kolegu Holúbeka a v mene strany ju vyzval, aby sa vzdala mandátu. 

"Mandátu sa nevzdám. Išlo o hlasovanie o prívesných vozíkoch, na ktorom sme sa celé hnutie vopred dohodli, že hlasujeme za. Kolega bol spravodajca a zabudol si kartu, keďže rečnil z pultu. Rukou ukázal, že hlasuj. A ja si plne priznávam svoju nováčikovskú chybu, že som v spontánnej reakcii stlačila gombík," reagovala Šimkovičová s tým, že za chybu sa bude zodpovedať. O jej mandate rozhodne mandátový a imunitný parlamentný výbor.

Vzdali sa mandátov

Holúbek uvádzal 24. mája hlasovanie ako spravodajca k novele zákona o podmienkach prevádzky vozidiel. Pri rečníckom pulte však nemal so sebou hlasovaciu kartu. V štatistikách hlasovania je však vykázaný, že hlasoval za prijatie novely. Za Holúbka hlasovala s jeho hlasovacou kartou práve Šimkovičová. Videli ju viacerí poslanci. 

Takýto prípad na Slovensku už bol. V roku 2009 hlasovala za svoju kolegyňu Tatianu Rosovú vtedajšia opozičná poslankyňa Iveta Radičová. Jej hlasovaním sa mal zaoberať parlamentný mandátový a imunitný výbor. „Urobila som chybu a jediný spôsob, ako sa môžem očistiť, je vzdať sa poslaneckého mandátu," vyhlásila vtedy Radičová. Zároveň dodala, že pri hlasovaní za kolegyňu sa síce dopustila chyby, ale nie podvodu. Poslaneckého mandátu sa vzdal aj Ladislav Košťa, ktorý na jar v roku 1991 hlasoval za dvoch svojich kolegov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok