Kimov režim varuje pred vojnou, riziko má byť extrémne vysoké

TA3 SITA
9.7.2017 11:37

Nebezpečenstvo jadrovej vojny medzi Spojenými štátmi a komunistickou Kórejskou ľudovodemokratickou republikou je "extrémne vysoké" a cvičenie amerického letectva na území Južnej Kórey bolo "nezodpovednou vojenskou provokáciou", napísala severokórejská tlačová agentúra KCNA.

Kimov režim varuje pred vojnou, riziko má byť extrémne vysoké
SITA/AP

Tlačová agentúra tradične bezvýhradne reflektuje oficiálne stanoviská severokórejského režimu. KĽDR týmto ostrým vyhlásením reagovala na vojenské cvičenie, počas ktorého dva americké bombardéry zhodili v piatok v cvičnom priestore na území Južnej Kórei dve nefunkčné bomby.

Na cvičení sa zúčastnili aj americiké, juhokórejské a japonské stíhačky a jeho konanie narýchlo dohodli lídri zúčastnených krajín na summite G20 v Hamburgu.

Zo strany USA, Južnej Kórey a Japonska išlo o reakciu na severokórejský test medzikontinentálnej balistickej strely, ktorá by mohla doletieť až na územie USA. Severokórejská raketa Hwasong-14 letela do vzdialenosti asi 930 kilometrov a dopadla v Japonskom mori, test sa odohral - podľa mnohých symbolicky - v deň osláv amerického Dňa nezávislosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok