V Kalifornii hasia desiatky požiarov, vyhlásili stav núdze

TA3 ČTK
9.7.2017 00:46

Viac ako 2300 hasičov bojovalo v Kalifornii s niekoľkými desiatkami lesných požiarov. Štát na západnom pobreží USA, ktorý päť rokov sužovalo sucho, zasiahla teraz vlna horúčav. Takmer dvesto lesných požiarov sa snažia uhasiť aj hasiči na západnom pobreží Kanady. Provincia Britská Kolumbia už vyhlásila stav núdze.

V Kalifornii hasia desiatky požiarov, vyhlásili stav núdze
SITA/AP

Vysoké teploty teraz panujú predovšetkým v južnej časti Kalifornie. Napríklad v centre Los Angeles sa ortuť teplomerov vyšplhala v sobotu 8. júla okolo poludnia miestneho času na 36 stupňov, a padol tak teplotný rekord starý 131 rokov.

S požiarmi ale hasiči musia bojovať na území celého štátu. Jeden z nich vypukol severne od Sacramenta a podľa hasičov zasiahol územie s rozlohou približne 800 hektárov, zničil desať domov a vyžiadal si evakuáciu niekoľkých desiatok ľudí. Ľahké zranenia v dôsledku požiaru utrpelo šesť ľudí vrátane jedného hasiča.

Ďalší požiar zúri na území o rozlohe viac ako 3200 hektárov v lesoch v okolí mesta Santa Barbara. V noci z piatka na sobotu oheň ešte horel na území s polovičnou rozlohou. Tiež tu museli úrady pristúpiť k evakuácii obyvateľov.

S približne 180 požiarmi bojujú aj hasiči na západnom pobreží Kanady. Provincia Britská Kolumbia kvôli nim vyhlásila prvýkrát po štrnástich rokoch stav núdze. Úrady museli evakuovať okolo sedem tisíc ľudí, predovšetkým z oblasti severovýchodne od Vancouveru. Väčšinu požiarov podľa úradov spôsobili blesky, niektoré ale úmyselne založili aj podpaľači.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok