Poľského exprezidenta Walesu hospitalizovali pre problémy so srdcom

TA3 ČTK
8.7.2017 18:21

Bývalý vodca poľského protikomunistického hnutia Solidarita a niekdajší poľský prezident Lech Walesa bol hospitalizovaný pre problémy so srdcom. Podľa agentúry AP Walesa leží v nemocnici v Gdansku. Zatiaľ nie je jasné, kedy by mohol byť prepustený.

Sedemdesiattriročný Walesa sa vo štvrtok 6. júla vo Varšave zúčastnil prejavu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Pri tejto príležitosti sa mu dostalo negatívnych reakcií od mnohých ľudí podporujúcich súčasnú vládu, ktorá kritizuje Walesovu úlohu v poľskej politike.

Walesa v polovici júna oznámil, že sa začne zúčastňovať všetkých demonštrácií proti vláde konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawa Kaczyńského. Bývalého disidenta vraj popudil zásah polície proti demonštrantom vo Varšave. Spolu s pápežom Jánom Pavlom II. patrí Walesa k najznámejším osobnostiam povojnového Poľska.

Niekdajší opozičný aktivista stál pri zrode odborového zväzu Solidarita a v roku 1983 získal Nobelovu cenu za mier. Keď komunistický režim v Poľsku padol, stal sa Walesa prvým nekomunistickým prezidentom krajiny. V posledných rokoch púta veľkú pozornosť Walesov boj za očistenie mena z obvinení, že donášal tajnej komunistickej polícii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok