Marihuanu pestujú vedľa Bieleho domu, stráži ju alarm aj kamery

ČTK
14.5.2016 15:19

Pár krokov od sídla prezidenta Spojených štátov amerických sa nachádza plantáž s 500 rastlinami marihuany. Nazýva sa Alternatívne riešenie.

Marihuanu pestujú vedľa Bieleho domu, stráži ju alarm aj kamery
SITA/AP ilustračné

Čakajú na zvýšenie dopytu

Päťsto rastlín marihuany sa nachádza v bývalom skladisku z červených tehiel na konci slepej uličky, iba pár krokov od Bieleho domu. Na plantáž s rozlohou takmer 1700 metrov štvorcových dohliada šesťdesiat kamier a strážnik so skúsenosťami z Iraku a Afganistanu. Chráni ju vysoko citlivý alarm a ostnatý drôt, každé vnútorné dvere majú zámok na kód. "Dosiaľ nedošlo k vlámaniu," ubezpečuje spolumajiteľ plantáže s názvom Alternatívne riešenie Matt Lawson-Baker.

Jeho plantáž je jednou zo siedmich vo Washingtone, ktorá má výnimku vyrábať konope pre liečebné účely podľa zákona z roku 2010. Povolenie pestovať 1000 rastlín zatiaľ naplnili len na polovicu, pretože trh je obmedzený a s veľkou konkurenciou. Pri Bielom dome aktuálne prebieha štvrtý zber. Majitelia predpokladajú, že ich podnikanie bude rentabilné do troch až štyroch rokov.

Tajomstvo podnikania

Každá rastlina sa odreže, zavesí a asi desať dní suší. Výsledné produkty predávajú iba piatim oprávneným zdravotníckym strediskám vo Washingtone. Tajomstvo pestovateľov spod okien Bieleho domu spočíva vo vysoko účinnom systéme zavlažovania. Nepoužívajú žiadne chemikálie ani pesticídy, ale používajú veľa vody: okolo 750 litrov denne na práve 84 kvitnúcich rastlín.

Na ich plantáži uskutočňujú každý mesiac inšpekciu zdravotnícke úrady aj mestská polícia. Všetci oficiálni washingtonskí pestovatelia s napäťím čakajú, kto bude budúcim nájomníkom Bieleho domu. Bude pre nich kľúčové, či bude pre využívanie marihuany, alebo proti.

Nákup a predaj marihuany pre rekreačné účely je v americkej metropole zakázaný. Stále viac štátov však povoľuje používanie marihuany na liečebné účely a teraz aj pre rekreačné využitie. Od vlaňajšieho februára môže každá osoba vo Washingtone vo veku nad dvadsaťjeden rokov konzumovať konope v súkromnom priestore, pestovať šesť rastlín a vlastniť až 56 gramov marihuany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok