Hantuchová oznámila koniec profesionálnej kariéry

TA3 TASR SITA
6.7.2017 16:44

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová ukončila profesionálnu kariéru. Bývalá svetová päťka oznámila svoje rozhodnutie prostredníctvom facebooku. Hantuchová získala na okruhu WTA sedem titulov vo dvojhre. Vo svojej zbierke má kompletnú grandslamovú zbierku trofejí v mixe. V roku 2002 prispela rozhodujúcou mierou k historickému triumfu Slovenska v Pohári federácie.

Rozlúčila sa na facebooku

"Chcem vám všetkým s úctou oznámiť, že nastal čas na odchod z profesionálneho tenisu. Neznamená to však, že tenisu dám definitívne zbohom. Život ma naučil, že nie je možné rozlúčiť sa s ľuďmi a vecami, ktoré milujete celým srdcom. Pre mňa je tenis srdcovka, bol súčasťou mojej duše a DNA, odkedy som prvýkrát chytila do rúk raketu a prvýkrát udrela loptičkou o stenu. Na ten pocit nikdy nezabudnem," vyznala sa prostredníctvom facebooku Hantuchová, ktorá v týchto dňoch počas grandslamového turnaja vo Wimbledone pôsobí ako spolukomentátorka pre americkú televíziu Foxsports.

"Som vďačná za všetky neuveriteľné veci, ktoré som zažila na kurte i mimo neho. Bez nich by som nebola takým človekom, akým som dnes. Zažila som veľa dobrého aj zlého, víťazstvá aj pády. Bola to súčasť neuveriteľnej cesty, ktorá sa nekončí, odteraz však bude pokračovať bez tenisového vaku na chrbte. Mala som tú česť a privilégium byť súčasťou WTA, ITF, slovenského fedcupového tímu a slovenskej olympijskej výpravy. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa o nás starali na turnajoch, hráčkam, organizátorom a najmä vám fanúšikom. Vy ste ma sprevádzali na mojej ceste a ste pre mňa všetkým. Uvidíme, čo nám prinesie budúcnosť," dodala víťazka prestížneho turnaja v kalifornskom Indian Wells z rokov 2002 i 2007 a semifinalistka dvojhry na Australian Open z roku 2008.

Úspechy mala už ako tínedžerka

Na dvorce priviedla Hantuchovú jej nebohá babička Helena a hoci rodáčka z Popradu v detstve hrávala aj na klavír, napokon sa rozhodla profesionálne venovať "bielemu športu". Ako 16-ročná v Moskve debutovala v Pohári federácie, ktorý sa neskôr stal jej "srdcovkou". V júni 2001 dosiahla prvý veľký úspech v seniorskej kategórii, keď po boku Čecha Leoša Friedla vyhrala miešanú štvorhru na posvätnej tráve All England Clubu vo Wimbledone. Vo svetovom rebríčku WTA stúpala míľovými krokmi. V januári 2002 bola ešte na 38. mieste, no na konci sezóny už figurovala v elitnej desiatke. Skvelý rok, v ktorom získala v Indian Wells prvý titul na okruhu WTA, korunovala triumfom v Pohári federácie.

V španielskom Maspalomase vo finále proti domácemu tímu vyhrala obe dvojhry a rozhodujúcou mierou sa zaslúžila o historický úspech. "Je to jeden z najkrajších momentov mojej kariéry, na ktorý nikdy nezabudnem. Bolo to niečo veľmi výnimočné a som nesmierne hrdá na to, že som mohla byť súčasťou takého skvelého tímu. Sú to spomienky, ktoré si bude človek nosiť v srdci navždy, práve pre takéto zážitky sa oplatí hrať tenis," povedala pri príležitosti 10. výročia od pamätného triumfu.

Odchádza legenda

V januári 2003 po Australian Open sa vyšplhala v rebríčku na piate miesto, čo je jej maximum. V Melbourne získala ďalší titul v mixe, tentokrát po boku Kevina Ullyetta zo Zimbabwe. V roku 2005 sa jej podarilo zbierku skompletizovať, keď najskôr vyhrala spoločne s Francúzom Fabricom Santorom Roland Garros a potom triumfovala po boku Inda Maheša Bhupáthiho na US Open. V singli sa dokázala opäť výraznejšie presadiť v roku 2007, keď druhýkrát vyhrala obľúbený Indian Wells, na jeseň dobyla Linz a vrátila sa do Top ten.

V januári 2008 bola v semifinále dvojhry na Australian Open, no potom ju pribrzdili zranenia a nasledoval pád. Hantuchová sa však dokázala vrátiť medzi elitu. Trikrát vyhrala turnaj WTA v thajskej Pattayi, v roku 2013 nenašla premožiteľku v Birminghame. Posledný veľký úspech na grandslamovej scéne dosiahla v roku 2013, keď bola vo štvrťfinále US Open.

"Odchádza veľká legenda. Trošku ma to prekvapilo a je mi to veľmi ľúto. V každom prípade tenis dosiaľ bol pre ňu osudom a láskou a ja pevne verím, že Daniela pri ňom zostane a nájdeme nejakú možnosť spolupráce. Určite o tom budeme komunikovať. Nepochybujem ani o jej budúcom zaradení do Siene slávy STZ. Nastane čas, keď to predostrieme príslušným orgánom, väčšinou sa členmi stávajú staršie osoby. Osobne mi najvýraznejšie zostáva v pamäti Danielin podel na triumfe v Pohári federácie. Poznám ju už od jej desiatich rokov, vždy bola kreatívnou a inteligentnou hráčkou. Pre slovenský tenis toho urobila nesmierne veľa nielen výsledkami, ale aj vystupovaním a charizmou. Veľmi jej držím palce do ďalšej etapy života, je to mimoriadne dobrý človek," povedal prezident Slovenského tenisového zväzu Tibor Macko.

Prehľad najvýznamnejších úspechov Daniely Hantuchovej vo dvojhre

Grandslamové turnaje:
Australian Open (Melbourne): semifinále 2008, štvrťfinále 2003
Roland Garros (Paríž): osemfinále 2002, 2006, 2010 a 2011
Wimbledon (Londýn): štvrťfinále 2002, osemfinále 2006, 2007 a 2009
US Open (New York): štvrťfinále 2002 a 2013, osemfinále 2009

Tituly (7): 2002: Indian Wells, 2007: Indian Wells, Linz, 2011: Pattaya, 2012: Pattaya, 2013: Birmingham, 2015: Pattaya
Finále (9): 2002: Filderstadt, 2004: Eastbourne, 2005: Los Angeles, 2006: Zürich, 2007: Bali, Luxemburg, 2010: Monterrey, 2011: Birmingham, 2012: Brisbane

Prehľad najvýznamnejších úspechov Daniely Hantuchovej vo štvorhre

Grandslamové turnaje:
Australian Open: finále 2002 (Arantxa Sánchezová-Vicariová / Šp.) a 2009 (Ai Sugijamová / Jap.)
Roland Garros: finále 2006 (Ai Sugijamová / Jap.)
Wimbledon: štvrťfinále 2005 (Ai Sugijamová / Jap.)
US Open: semifinále 2011 (Agnieszka Radwanská / Poľ.)

Tituly (9 z 21 finálových účastí): 2000: Bratislava (s Karinou Habšudovou / SR), 2001: Luxemburg (Jelena Bovinová / Rus.), 2002: Amelia Island (Arantxa Sánchezová-Vicariová / Šp.), New Haven (Arantxa Sánchezová-Vicariová / Šp.), 2005: Birmingham (Ai Sugijamová / Jap.), Filderstadt (Anastasia Myskinová / Rus.), 2006: Dauha (Ai Sugijamová / Jap.), Rím (Ai Sugijamová / Jap.), 2011: Miami (Agnieszka Radwanská / Poľ.)

Víťazstvá v miešanej štvorhre na grandslamových turnajoch (4 z 5 finálových účastí): 2001: Wimbledon (Leoš Friedl / ČR), 2002: Australian Open (Kevin Ullyett / Zimb.), 2005: Roland Garros (Fabrice Santoro / Fr.), US Open (Maheš Bhupáthí / India)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok