USA sú vraj pripravené Severnú Kóreu postrašiť vojenskou silou

TA3 ČTK
5.7.2017 22:39

Spojené štáty sú pripravené využiť na odstrašenie Severnej Kórey od vývoja zakázaných zbraní všetky svoje kapacity, v prípade potreby aj vojenské prostriedky. Oznámila to americká veľvyslankyňa v OSN Nikki Haileyová na mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN.

Rozdelená na dva tábory

Bezpečnostná rada OSN sa rozdelila v názore na ďalší postup voči Severnej Kórei po jej najnovšej raketové skúške. Kým USA, Británia a Francúzsko vyzvali k ďalšiemu sprísneniu opatrení proti Pchjongjangu, Rusko a Čína, ktoré majú tiež právo veta, naopak nabádali k umiernenosti.

Moskva aj Peking však pripustili, že KĽDR porušila doterajšie sankcie OSN. USA dokonca varovali využitím vojenských prostriedkov, čo Rusko aj Čína odmietli. Washington tiež pohrozil nepriamo Číne prerušením vzájomného obchodu, ak Peking úplne nezakáže svojim firmám styky s KĽDR.

Americká veľvyslankyňa v OSN Nikki Haileyová v reakcii na Rusko a Čínu vyhlásila, že USA pôjdu vlastnou cestou v riešení situácie s KĽDR, ak iné krajiny neschvália nové sankcie. Dodala, že ak sú tieto krajiny "spokojné sa severokórejskou aktivitou, potom chcú byť jej priateľmi".

Sú pripravení zasiahnuť

Na mimoriadnom zasadnutí BR OSN Haileyová predtým vyhlásila, že Spojené štáty sú pripravené využiť na odstrašenie Severnej Kórey všetky svoje kapacity. "Jedna z našich schopností sa opiera o naše vojenskej sily. Použijeme ju, ak budeme musieť. Dali by sme ale prednosť tomu, keby sme nemuseli ísť týmto smerom," upozornila.

Ruský zástupca v OSN Vladimir Safronkov sa ale vyslovil proti možnosti vojenských opatrení. Neprijateľná je vraj aj snaha KĽDR udusiť ekonomicky. "Čína bola vždy tvrdo proti chaosu a konfliktu na Kórejskom polostrove. Z tohto uhla pohľadu nesmie byť vojenská odpoveď alternatívou," reagoval tiež čínsky veľvyslanec v OSN Liou Ťie-i.

Problémy robí aj štít

Rokovanie rady sa uskutočnilo po ďalšom severokórejskom teste rakety, ktorá bola podľa všetkého prvýkrát medzikontinentálna. Podľa Haileyovej Washington navrhne v najbližších dňoch nové sankcie proti KĽDR. V zámere pritvrdiť postoj podporili USA Francúzsko a Británia.

Naopak, námestník ruského veľvyslanca vyzval na upokojenie situácie a k obnove dialógu s cieľom vyriešiť rozpory na Kórejskom polostrove. Dodal, že vážnou ranou pre stabilitu regiónu je rozmiestnenie amerického protiraketového štítu THAAD v Južnej Kórei. Systém THAAD zmienil aj čínsky veľvyslanec v OSN, ktorý k zníženiu napätia navrhol prerušiť jeho rozmiestňovanie v rámci ústupu od zbrojenia na oboch stranách Kórejského polostrova.

Haileyová nešetrila kritikou

Americká veľvyslankyňa naznačila pritvrdenie postoja USA, keď varovala, že krajiny, ktoré umožňujú obchod so Severnou Kóreou napriek sankciám OSN nebudú smieť pokračovať v komerčnom styku s USA. Prvou takto postihnutou krajinou by mohla byť podľa agentúry AP Čína, ktorú USA dlhodobo kritizujú za to, že obchodné styky s KĽDR niektorým svojim firmám nezakazuje. Haileyová povedala, že "ak bude medzinárodné spoločenstvo spolupracovať, bude môcť zabrániť katastrofe".

Haileyová takisto uviedla, že skúška rakety, ktorá uletela necelých tisíc kilometrov, je jasným a tvrdým prejavom vojenskej eskalácie. "Dnešok je čiernym dňom," podotkla americká diplomatka. Francúzsky veľvyslanec pri OSN François Delattre na zasadnutí povedal, že v reakcii na severokórejskú skúšku je nevyhnutná "rozhodná kolektívna odpoveď". Dodal, že Paríž podporuje "nové mohutné a operatívne protiopatrenia".

Britský veľvyslanec pri OSN Matthew Rycroft uviedol, že Londýn podporuje nové zaväzujúce opatrenia, aby KĽDR zaplatila za svoje zbrojné skúšky ešte drahšie. Haileyová sa 4. júla, v deň skúšky rakety, na twitteri posťažovala, že si kvôli tomu neužila americký Deň nezávislosti a musela absolvovať sériu rokovaní. Dostala sa jej spŕška odpovedí, že existujú ľudia, ktorí na americký štátny sviatok "drú oveľa viac", upozornili americké médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok