Fico zaútočil na prezidenta: Haló, je najvýznamnejší štátny sviatok!

TA3 TASR
5.7.2017 18:27

Sviatok svätých Cyrila a Metoda je najvýznamnejším štátnym sviatkom, aký Slovensko má. Odkaz tejto dvojice nás zaväzuje konať múdro a pre blaho národa. Vyhlásil to dnes predseda vlády SR Robert Fico v rámci celoslovenských osláv tohto sviatku na hrade Devín a nepriamo poukázal na neúčasť prezidenta SR Andreja Kisku.

Nepopierajme sviatky

"Haló, kričím a hovorím aj k najvyššiemu ústavnému činiteľovi tohto štátu, že je najvýznamnejší štátny sviatok, aký SR má a musíme si ho vážiť a uctievať," apeloval. Fico pripomenul, že 1. septembra 2017 to bude 25 rokov od momentu, kedy Slovenská národná rada prijala novú Ústavu SR. "Všetci sme vedeli, v čom bol význam príchodu Cyrila a Metoda a bez zaváhania sme ho zakotvili do preambuly Ústavy SR," povedal.

Rovnako tak bol schválený zákon, ktorý zakotvil 5. júl ako štátny sviatok. "Bol som presvedčený, že každý občan tejto krajiny vie, kto boli Cyril a Metod a čo pre náš národ znamenajú. Z tohto sna som sa zobudil dnes ráno, keď som počúval anketu. Mladých sa pýtali, čo o Cyrilovi a Metodovi vedia. Boli aj takí, ktorí netušili, čo je obsahom tejto otázky. Chcem vás všetkých poprosiť, nepopierajme minulosť, štátne sviatky," odkázal.

Podľa Fica oslavujeme sviatok SNP a pritom ticho tolerujeme, že sú tu ľudia, ktorí hovoria, že SNP to bola banda zločincov. "Zapierame minulosť a prítomnosť. Ako je možné, že štátne vyznamenania pri príležitosti vzniku SR dostávajú ľudia, ktorí boli proti vzniku samostatného Slovenska? Ak to takto pôjde ďalej, budeme zapierať aj budúcnosť a zaprieme aj seba samých," myslí si premiér.

Čelíme multikulturalizmu

Pripomenul, že Cyril a Metod priniesli na naše územie nielen vieru, ale aj vzdelanosť a zaradili nás medzi najvyspelejšie spoločnosti vtedajšieho sveta. "Vtedajším politickým elitám pomohli pochopiť vlastnú hodnotovú identitu. Inšpiratívna je ich nezlomná viera v ich vlastné poznanie," poznamenal Fico.

Predseda vlády je presvedčený, že dnes stojíme pred otázkami, ktoré sa týkajú smerovania nášho mladého štátu. "Stojíme pred výzvami, aká bude Európa zajtra, o rok či desaťročie. Pýtame sa, či je Európa dostatočne silná, aby sama riešila svoje problémy. Sme schopní čeliť rizikám multikulturálnej Európy? Európa žije alebo vnútorne pomaly umiera? Počúvame hlasy, že slabneme, že kresťanstvo umiera pod náporom liberalizmu a individualizmu," konštatoval.

Dôležitý je vzťah štátu a cirkvi

V týchto nepokojných časoch rýchlych zmien si Fico uvedomuje, aké dôležité je ideové partnerstvo štátu a cirkvi. "Cirkev má dôležitú úlohu, aby migračné vlny a bezbrehý liberalizmus nenarušili jadro európskej integrácie," myslí si.

Robert Fico zopakoval, že chceme byť súčasťou jadra Európy. "Nekontrolovaná migrácia nevyvoláva len bezpečnostnú otázku, ale aj kultúrno-civilizačnú. Tam nás už ploty neochránia, ak rezignujeme na podstatu našej identity. Cyril a Metod prišli, aby naučili ľudí veriť, dali im identitu. Verím, že aj dnešná cirkev má také osobnosti, ktoré pomôžu Slovensku a Európe prekonať ťažké obdobie zmien. Preto vyzývam na politickú zodpovednosť, lebo v najbližšom období pôjde o budúcnosť milovaného Slovenska," dodal.

Prezident reaguje na kritiku

Prezident Andrej Kiska sa zúčastnil sa na viacero oslavách štátnych sviatkov, kde premiéra Roberta Fica nevidel. Uvádza sa to v stanovisku prezidenta ku kritike premiéra Roberta Fica.

"Robert Fico napríklad odmietol pozvanie prezidenta uctiť si Deň víťazstva nad fašizmom 8. mája tohto roka v Kalinove, ale nikdy by prezidenta Andreja Kisku nenapadlo o tom verejne hovoriť. A už vôbec nie, ak by mal premiér manželku vo vysokom štádiu tehotenstva," informoval hovorca prezidenta Roman Krpelen.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok