Bratislava vychádza v ústrety cyklistom, MHD už prepravuje bicykle

TA3 TASR
5.7.2017 12:15

Cyklisti môžu prepravovať svoje bicykle od začiatku júla vo všetkých dopravných prostriedkoch bratislavskej MHD, vrátane nových trolejbusov a električiek. Rozhodol o tom generálny riaditeľ Dopravného podniku Bratislava Milan Urban. Bratislava chce podporiť cyklošport v meste.

Bratislava vychádza v ústrety cyklistom, MHD už prepravuje bicykle
TASR

Preprava má svoje pravidlá

DPB však upozorňuje na pravidlá, ktoré je potrebné pri preprave bicykla dodržiavať. Bratislavčania a návštevníci hlavného mesta majú možnosť prepravy bicyklov v prostriedkoch MHD počas víkendov a sviatkov bez časového obmedzenia.

V rámci pracovných dní je preprava bicyklov možná v časoch od 9.00 – 13.00 a 18.00 - 06.00 h. DPB prevádzkuje dve špeciálne linky 29 a 30, ktoré sú prednostne určené pre potreby cyklistov s nosičmi pre bezpečnú prepravu bicyklov. "Bežné vozidlá MHD sú k preprave cestujúcich s bicyklami určené len v nevyhnutných prípadoch," podotklo mesto.

Aj bicykel potrebuje lístok

Cestujúci si musí pre svoj bicykel zakúpiť dovozný cestovný lístok. Pri preprave bicyklov v prostriedkoch MHD je potrebné rešpektovať pravidlá, na ktoré upozorňuje DPB z bezpečnostných dôvodov. Preprava s bicyklom je možná len so súhlasom vodiča, ktorého cestujúci informuje zdvihnutím ruky alebo ústne.

"Prepravu bicykla vodič môže odmietnuť v prípade, ak je dopravný prostriedok plný alebo priestor na prevoz bicyklov je už obsadený. V prípade, ak sú vozidlá MHD vybavené fixačnými pásmi na prevoz bicyklov, odporúča sa ich použiť. Očistený bicykel si cestujúci musia uložiť v priestore vozidla bezpečným spôsobom tak, aby neobmedzoval ostatných cestujúcich," uvádza samospráva.

V jednom vozidle je možná preprava maximálne dvoch bicyklov a za prípadne škody spôsobené bicyklom je zodpovedný jeho majiteľ. Prednostné právo nastúpiť má cestujúci na invalidnom vozíku alebo s detským kočíkom. Pravidlá prepravy bicyklov vo vozidlách MHD sú dostupné aj na webovej stránke DPB, k dispozícii sú aj videoukážky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok