Čínsky prezident pricestoval do Berlína. S Merkelovou rokovali o KĽDR

TA3 TASR
5.7.2017 08:00

Čínsky prezident Si Ťin-pching rokoval v Berlíne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou o ekonomike a iných témach pred tým, ako sa obaja zúčastnia na summite skupiny G20 v Hamburgu. Šéfku nemeckej vlády ubezpečil, že podporí jej snahy o dosiahnutie pozitívnych výsledkov nadchádzajúceho summitu.

"Dať dokopy 20 štátov vo všetkých ich trendoch a predstavách nie je úplne jednoduché, ale trojka úzko spolupracuje," povedala Merkelová po stretnutí so Siom, pričom spomenula Čínu, Nemecko a Argentínu ako trojicu krajín, ktoré nasledujú po sebe pri plnení úloh predsedníctva v skupine G20. Predmetom summitu, ktorý bude v piatok a sobotu v Hamburgu, bude politika tejto skupiny v oblasti boja proti klimatickej zmene či svetového obchodu, ale aj problematika KĽDR.

Merkelová vyjadrila očakávanie, že nadchádzajúce rokovania budú zložité, vzhľadom na úzku spoluprácu Nemecka s prechádzajúcou a nasledujúcou predsedníckou krajinou skupiny G20 však dúfa, že bude možné "prekonať niektoré úskalia, aj keď sa ešte nedá povedať, ako bude vyzerať konečný výsledok".

Si po stretnutí s Merkelovou zdôraznil, že nemecko-čínske vzťahy v oblastiach politiky, ekonomiky či spoločenskej výmeny sú "úspešným príbehom". Krajiny chcú podľa neho posilňovať spoluprácu, pokiaľ ide o hospodárstvo, obchod, finančníctvo a investície, ale aj boj proti terorizmu.

Čínsky prezident pricestoval do Nemecka po návšteve Ruska. Po príchode absolvoval súkromnú večeru s Merkelovou, nasledujúci deň ho privítal s vojenskými poctami jeho nemecký náprotivok Frank-Walter Steinmeier.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok