Sagan predviedol víťazný špurt a ovládol tretiu etapu TdF

TA3 TASR
3.7.2017 17:42

Slovenský cyklista Peter Sagan zvíťazil v 3. etape pretekov Tour de France. Jazdec stajne Bora-Hansgrohe sa presadil v záverečnom stúpaní do cieľa 212,5 km dlhej trate z Verviers do Longwy. Úradujúci majster sveta získal už svoj ôsmy etapový triumf na TdF.

Pretekárov čakala zvlnená trať

Na druhom mieste skončil Austrálčan Michael Matthews zo Sunwebu a tretí bol Ír Daniel Martin z Quick-Stepu. Na čele celkového poradia zostal víťaz úvodnej etapy Geraint Thomas z Veľkej Británie, P. Sagan poskočil už na štvrté miesto, keď na lídra stráca len 13 sekúnd.

Organizátori pripravili zvlnenú trať s piatimi menšími kopcami 3. a 4. kategórie, pričom cieľ bol na vrchole 1,6 km dlhého stúpania so sklonom 5,8%.

Krátko po štarte etapy sa na čele vytvorili dve trojčlenné skupinky, ktoré sa po niekoľkých kilometroch spojili a vytvorili hlavný únik dňa. V ňom boli Nathan Brown (Canndonale-Drapac), Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert), Romain Sicard (Direct Energie), Adam Hansen (Lotto Soudal), Nils Politt (Kaťuša-Alpecin) a Romain Hardy (Fortuneo-Oscaro).

Pelotón viedol aj Juraj Sagan

Ich náskok sa po 30 km vyšplhal na dve minúty, no pelotón, na ktorého čele pracovali najmä jazdci Sky, Quick-Stepu a Bory, nedovolil, aby sa výraznejšie zvýšili. Situácia sa nemenila ani v ďalších minútach. Dianie na trati obohatila rýchlostná prémia, ktorú vyhral Politt.

V pelotóne sa na čele zoradili tímy, ktoré bojovali o ďalšie body. Špurt hlavnej skupiny vyhral Cavendish. Sagan sa pretláčal s Andrém Greipelom a skončil na desiatom mieste, získal šesť bodov. Obaja si kontakt ešte po prémii vysvetľovali.

V ďalších minútach viedol pelotón na čele Juraj Sagan v drese slovenského majstra. Únik sa po druhej vrchárskej prémii rozpadol a vpredu ostali len Politt a Brown. Po ďalšom kopci Côte d'Eschdorf sa však šestica opäť spojila a držala si náskok stále približne dve minúty.

Vyštartoval ako prvý

Asi 60 km pred cieľom už spadol rozdiel pod jednu minútu. Vtedy zaútočili Lilian Calmejane (Direct Energie), Thomas De Gendt (Lotto Soudal) a Pierre-Luc Perichon (Fortuneo-Oscaro) a na čele sa vytvorila deväťčlenná skupina.

Tridsať kilometrov pred koncom ostali vpredu len traja noví unikajúci s Hardym, stále mali k dobru 1:35, no to už pelotón poriadne zrýchľoval a kontroloval situáciu. Nakoniec ostal na čele len Calmejane, ale aj jeho pokus o sólové víťazstvo sa onedlho skončil.

Na záverečný výstup do cieľa tak prišli všetci pokope. Peter Sagan si držal výborné miesto, v záverečných 300 metroch vyštartoval spoza Richie Porteho a aj keď sa na neho doťahovali Matthews s D. Martinom, jeho nástup stačil na triumf.

Poďakoval kolegom

Dvadsaťsedemročný Slovák však takmer o svoju šancu prišiel, keď v rozhodujúcej chvíli vyzul topánku z pedálu, no stihol ju dať rýchlo späť a pokračoval v špurte.

"V prvom rade sa chcem poďakovať mojim tímovým kolegom, ktorí počas celej etapy odvádzali úžasnú prácu. Celý deň fúkalo proti nám a ten únik bol v závere dosť silný. Posledný kopec do cieľa bol dosť ťažký. BMC utvorilo dobrú pozíciu pre Porteho, ktorý si spravil malý odstup. Ja som sa rozhodol, že si to dolepím a dostal som sa na prvé miesto. Hovoril som si, že je to rovnaké ako v nedeľu, že som išiel príliš skoro. Navyše, keď som začal špurtovať, vykopol som nohu z pedálu. Povedal som si: 'Toto nie je možné'. Zase ďalšia chyba, ale rýchlo som si to nakopol späť a pokračoval som v špurte. Matthews sa na mňa doťahoval, ale už som si to postrážil," povedal Sagan v televíznom rozhovore.

Výsledky po 3. etape

3. etapa: Verviers /Belg./ - Longwy /Fr./, 212,5 km:
1. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) 5:07:19 h, 2. Michael Matthews (Aus./Sunweb), 3. Daniel Martin (Ír./Quick-Step), 4. Greg Van Avermaet (Belg./BMC) všetci rovnaký čas, 5. Alberto Bettiol (Tal./Cannondale-Drapac) +2 s, 6. Arnaud Demare (Fr./FDJ), 7. Jakob Fuglsang (Dán./Astana), 8. Geraint Thomas (V.Brit./Sky), 9. Christopher Froome (V.Brit./Sky), 10. Rafal Majka (Poľ./Bora-hansgrohe) všetci rovnaký čas, ... 192. Juraj SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) +12:29 min

celkové poradie:
1. Thomas 10:00:31 h, 2. Froome +12 s, 3. Matthews rovnaký čas, 4. Peter SAGAN +13, 5. Edvald Boasson Hagen (Nór./Dimension Data) +16, 6. Pierre-Roger Latour (Fr./Ag2R) +25, 7. Philippe Gilbert (Belg./Quick-Step) +30, 8. Michal Kwiatkowski (Poľ./Sky) +32, 9. Tim Wellens (Belg./Lotto), 10. Nikias Arndt (Nem./Sunweb) +34, ... 182. Juraj SAGAN +14:04 min

bodovacia súťaž:
1. Marcel Kittel (Nem./Quick-Step) 66 bodov, 2. Demare 57. 3. Peter SAGAN 50, 4. Matthews 44, 5. Sonny Colbrelli (Tal./Bahrain-Merida) 32

súťaž vrchárov:
1. Nathan Brown (USA/Cannondale) 3 body, 2. Peter SAGAN (SR/Bora-Hansgrohe) 2, 3. Taylor Phinney (USA/Cannondale) 2, 4. Nils Politt (Nem./Kaťuša) 2, 5. Lilian Calmejane (Fr./Direct Energie) 1

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok