Cigarety Sparta na Slovensku skončili, kedysi boli podpultovým tovarom

ČTK
3.4.2016 11:25

Cigarety Sparta, niekdajšia vlajková loď československého tabakového priemyslu, na Slovensku skončili, uviedol denník Pravda s pripomienkou čias, keď nedostatkové Sparty zohrávali úlohu "tvrdej meny".

Cigarety Sparta na Slovensku skončili, kedysi boli podpultovým tovarom
ČTK

Skalní fanúšikovia spokojní nie sú

"Cigarety, ktoré hlavne v 70. a 80. rokoch predávali pod pultom možno rýchlejšie ako čerstvé banány, hľadajú fajčiari v trafikách márne," napísal denník a dodal, že Sparty sú dostupné už len v Česku.

"Chystala som sa na dovolenku v zahraničí. Chcela som mať zásoby, ale nikde v meste, ani na benzínke, kde som ich skôr kupovala, ich nemali," posťažovala sa v denníku Eva z Bratislavy. Petr Šebek zo spoločnosti Philip Morris Slovakia povedal, že značka cigariet Sparta sa na slovenskom trhu začiatkom roka postupne zmenila v značku Petra, o čom boli zákazníci informovaní na škatuľkách a v miestach predaja.

Výrobca podľa neho reagoval na vyvíjajúce sa zvyklosti fajčiarov. Skalní fanúšikovia však majú so zmenou problém. "Koncom marca som musela prejsť na inú značku. Doteraz som si nedokázala zvyknúť a hľadám za Sparty primeranú náhradu," tvrdí Silvia z Gabčíkova, ktorá vraj vždy fajčila len túto značku cigariet.

Za socializmu mizli z pultov

Sparty majú na Slovensku dlhú históriu, ktorá sa začala písať v roku 1964. V tej dobe patrili k najkvalitnejším výrobkom československého tabakového priemyslu, pripomenul denník. Sparty sa vyrábali nielen v Kutnej Hore, ale aj na Slovensku, v meste Spišská Belá, ale miestne závody zavreli pred tromi rokmi. Kým v Čechách vyrábali Sparty v tvrdom obale, na Slovensku sa produkovali v mäkkom.

Za socializmu, napriek relatívne vysokej cene rýchlo mizli z pultov - a práve kvôli cene sa začala vyrábať lacnejšia alternatíva, Petry, ktoré sú na dnešnom Slovensku náhradou za Sparty."Boli to najdrahšie (tuzemské) cigarety na trhu. Ako stredoškolák som nikdy nemal peniaze, ale na Sparty sa našli. A tak som bol medzi rovesníkmi za bohéma, ktorý fajčí kvalitu," zaspomínal Stanislav z Martina. Zuzany z Bratislavy si zase zaspomínala ako jej spolužiačka robila spolužiakom práce z deskriptívnej geometrie za krabičku Spart.

Tie v tvrdej krabičke bývali podpultovým tovarom, obľúbeným darčekom či úplatkom, hralo sa o ne v kartách a v jednej pesničke Červená Karkulka niesla babke okrem bábovky aj spartičky. Sparty sa dokonca dostali sa aj do piesní Jaromíra Nohavicu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok