HOSŤ V ŠTÚDIU: R. Kaliňák o útokoch v Bruseli

TA3 SITA
22.3.2016 13:53

Pozvanie do štúdia TA3 prijal po zasadnutí Bezpečnostnej rady aj minister vnútra Robert Kaliňák.

Boli na Slovensku teroristi?

Minister vnútra Robert Kaliňák po dnešnom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady v súvislosti s teroristickými útokmi v Bruseli priznal, že nevie vylúčiť, že cez Slovensko mohli prechádzať niektorí teroristi alebo ľudia napojení na teroristov.

"Neviem to vylúčiť predovšetkým preto, že všetky informácie, ktoré naše bezpečnostné zložky zbierajú, aktuálne vyhodnocujeme a v prípade určitých rizikových okolností aj intenzívne zakročujeme. Viacero takýchto informácií sme získali, s viacerými informáciami sme pracovali, vykonali sme viacero zákrokov na území Slovenskej republiky," povedal
Kaliňák na otázku, či na Slovensku boli teroristi a či proti nim zasahovali.

Útoky osamelých vlkov

Podľa Kaliňáka je dôležité zdôrazniť, že aj posledné teroristické útoky v Bruseli dávajú Európe niekoľko výziev "Logistické trasy, presuny osôb, nebezpečného materiálu nepoznajú vo vnútri EÚ hranice. Preto aj Slovensko aj naše susedné krajiny sú často predmetom pohybu osôb a materiálov, ktoré musíme čo najpodrobnejšie monitorovať," dodal šéf rezortu vnútra s tým, že od útoku na redakciu Charlie Hebdo je bruselsko-francúzska a sýrska stopa vlastne dostatočne známa. 

"Počas tohto obdobia sme asi všetci v EÚ nepôsobili úplne najrýchlejšie, ak tieto útoky predsa len prišli,"priznal Kaliňák. Zdôraznil, že monitoring pohybu výbušnín, zbraní a radikálov musí byť omnoho intenzívnejší "Útokom osamelých vlkov sa nedá veľmi zabrániť, v prípade organizovanosti je nevyhnutné, aby sme použili v rámci medzinárodnej spolupráce také nástroje, aby sme dokázali rýchlejšie a efektívnejšie tieto bunky zastaviť," uzavrel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok