Štvorkoalícia predvolebné rokovania odmietla, Fico požiadal o sto dní pokoja

TA3 TASR
20.3.2016 12:26

Predseda Smeru Robert Fico požiadal o 100 dní pokoja pre vládu, ktorá vzniká. Urobil tak v diskusnej relácii V Politike. Predstavitelia budúcej štvorkoalície zároveň odmietli, že mali vznik vlády predrokovaný už pred parlamentnými voľbami.

Tri mesiace príprav programu

Fico odmietol útoky opozície a časti médií, ktoré smerujú voči budúcej štvorkoalícii. Domnieva sa, že sú atakované demokratické spôsoby zostavovania vlády. "To predsa nie je možné, čo sa deje. My sme označovaní za zločincov už len preto, že sa stretávame. Tu niekto vykrikuje, že nám ide robiť zo života peklo," povedal predseda Smeru.

Podľa Fica by bolo korektné, keby budúca vláda v tomto okamihu 100 dní od opozície aj médií dostala. Upozornil, že na kabinet okrem iného čaká veľa prípravných prác spojených s nadchádzajúcim predsedníctvom Slovenska v Rade EÚ.

"Keď som zostavoval druhú vládu v roku 2012, hneď prvý deň ma rezali, trhali, upaľovali. To jednoducho nie je možné. Bolo by veľmi správne, keby sme mali na úvod tri mesiace na prípravu programového vyhlásenia vlády a na prípravné kroky," uviedol.

Danko: Stretli sa pripravení partneri

Svoju tretiu vládu považuje Fico za stabilnú. Zdôraznil, že vznikla na značných programových prienikoch pravicových strán – SNS, Most-Híd a Siete s ľavicovým Smerom. "Pokiaľ nepríde nejaký vonkajší element, nejaká kríza, ktorá bude rozbíjať vlády cez celú Európu, tak si myslím, že je predpoklad, aby táto vládna koalícia preto, lebo sme do toho vstúpili veľmi rozumne, by mohla normálne fungovať štyri roky," domnieva sa.

"Nech má aj 100 dní s jednou výnimkou," reagoval na slová Fica Daniel Lipšic z OĽaNO-NOVA. "Nebude mať ani jeden deň, pokiaľ ide o kradnutie," upozornil opozičný poslanec. Vyjadril presvedčenie, že strany novej vlády nič nespája. "V roku 2010 sme rokovali o vzniku vlády dva týždne. Teraz vláda vznikla za pár dní," upozornil.

Predstavitelia budúcej štvorkoalície odmietli, že mali vznik vlády predrokovaný už pred parlamentnými voľbami. Rýchlosť spočívala podľa predsedu SNS Andreja Danka v tom, že sa stretli pripravení partneri. "Každá strana, pretože mala ujasnené programové priority," vysvetlil.

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár pripomenul, že hoci dospeli k zhode za tri dni, jednotlivé rokovania trvali aj 12 hodín, čo v minulosti nebolo. "Keď si rozpočítate intenzitu, tak sa dostanete možno k tomu istému," porovnal situáciu so zostavovaním vlády Ivety Radičovej v roku 2010.

Pod drobnohľadom opozície

Opozícia v parlamente bude vládu ostro sledovať. Má sa pripraviť aj na viaceré mimoriadne schôdze, napríklad za účelom odvolávania ministrov. Deklarovali predstavitelia strán SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina - Boris Kollár.

"Dáme si sakramentský pozor na to, čo bude Smer, SNS, Most-Híd a Sieť robiť v samotnom vládnutí a v predkladaní zákonov. Pochybenie im len tak neprejde," povedal Jozef Mihál zo SaS, najsilnejšej opozičnej strany. Opozícia potvrdila, že dá vláde sto dní pokoj, ktoré od nej žiadal predseda Smeru Robert Fico. Je zvedavá, s akými návrhmi dovtedy prídu samotní ministri.

SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina - Boris Kollár sa zhodli, že tvoriaca sa vláda spáchala na voličoch zradu. Mysleli na strany Most-Híd a #Sieť, ktoré sú ochotné ísť do koalície so Smerom, hoci to predtým vylučovali. V tomto s nimi súhlasí aj ďalšia opozičná strana Ľudová strana Naše Slovensko. "Voliči sú znechutení. A nielen tí v Bratislave, ale na celom Slovensku. Nechcú vládu oligarchov, ktorá príde a ignorovala ich vôľu. Desiatky tisíc mladých ľudí pre to môžu odísť do zahraničia," povedal Daniel Lipšic z OĽaNO-NOVA. Súhlasil s ním aj Mihál.

Dobrý zákon podporia

Opozícia tvrdí, že ak by prišiel dobrý zákon, hoci aj z dielne Smeru, vedela by si predstaviť jeho podporu. V pozadí však nesmie byť úmysel žiadnej finančnej skupiny. Na oplátku očakáva, že Smer, Most-Híd či Sieť podporí dôležité zákony navrhnuté opozíciou. "Nebudem mať problém podporiť ani zákon navrhnutý ĽSNS, ak bude dobrý," povedal Boris Kollár zo Sme rodina.

Milan Uhrík z ĽSNS i napriek tomuto tvrdeniu predpokladá, že ako strana budú v parlamente zväčša v izolácii. Myslí si, že v strane pôsobia inteligentní ľudia, ktorí nie sú extrémisti a iní poslanci na to postupne prídu.

Opozícia predpokladá, že pre Most-Híd a Sieť je toto zrejme posledné vládne obdobie. "Záverečná," konštatoval Mihál. Slovensko podľa neho dostane normálnu vládu až po štyroch rokoch. "Kde prioritou bude boj proti oligarchom. A možno mladí prestanú zo Slovenska utekať preč," dodal. Nemyslí si, že avizovaný boj proti korupcii zo strany tvoriacej sa vlády niečo vyrieši, ak napríklad ministrom vnútra zostane Robert Kaliňák. Za pravdu mu dali OĽaNO-NOVA, Sme rodina - Boris Kollár i ĽSNS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok