Na pešej zóne v centre Istanbulu vybuchla bomba, zomrelo niekoľko ľudí

TA3 TASR ČTK
19.3.2016 10:45

Centrom tureckého Istanbulu otriasla explózia. Výbuch na pešej zóne v rušnej ulici Istiklal v blízkosti Taksimského námestia má na svedomí samovražedný atentátnik.

Obľúbené miesto turistov

Pri samovražednom útoku zomrelo najmenej päť ľudí - sú medzi nimi dvaja Izraelčania (ktorí mali aj americké občianstvo), jeden Iránec a atentátnik, ďalších 36 osôb utrpelo zranenia. Povedal to minister zdravotníctva Mehmet Müezzinoglu, podľa ktorého je najmenej sedem zranených vo vážnom stave. Turecké úrady zo spáchania útoku podozrievajú separatistov zo zakázanej Strany kurdských pracujúcich, uviedla agentúra Reuters.

Explózia otriasla pešou zónou na rušnej ulici Istiklal v blízkosti Taksimského námestia pred 11:00 miestneho času (pred 10:00 SEČ). Na miesto okamžite prišli sanitky, polícia okolie miesta výbuchu vypratala, uzavrela blízke ulice a začala evakuovať obyvateľov. Útok odsúdil aj turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu, podľa ktorého bude krajina aj teraz pokračovať vo svojom "boji proti terorizmu". Francúzsko atentát označilo za "opovrhnutiahodný a zbabelý čin".

Ulica Istiklal je obľúbenou obchodnou tepnou v centre mesta, kde sa pohybuje aj veľké množstvo turistov. V blízkosti miesta explózie sa nachádza nákupné centrum, ale aj hotely, reštaurácie a sídla úradov.

Návštevníkov je stále menej

Turecko zažilo v posledných mesiacoch sériu teroristických útokov. Naposledy útočili samovražední atentátnici v nedeľu 13. marca v Ankare, kde zomrelo 37 ľudí. K činu sa prihlásila skupina Sokoli oslobodenia Kurdistanu.

V januári sa odpálil v európskej časti Istanbulu atentátnik, ktorý patril k teroristickej organizácii Islamský štát. Zomrelo 12 ľudí, všetci boli nemeckí turisti.

Podľa agentúry ČTK sa dianie v Turecku podpísalo aj na počte prichádzajúcich návštevníkov. Vo februári podľa oficiálnych štatistík počet turistov v Istanbule klesol asi o štvrtinu, zástupcovia turistického priemyslu ale odhadujú, že reálny pokles je ešte vyšší.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok