Fico priniesol Kiskovi dohodu o koalícii, parlament začína v budúcom týždni

TA3 TASR
17.3.2016 10:06

Prezident už pozná dohodu o vytvorení novej vládnej štvorkoalície, priniesol mu ju šéf Smeru. Robert Fico mal čas na jej vytvorenie do tohto piatka.

Prvá schôdza v stredu

Ustanovujúca schôdza Národnej rady sa bude konať v stredu 23. marca. Oznámil to prezident Andrej Kiska, ktorý prijal lídra Smeru Roberta Fica. Ten minulý týždeň dostal poverenie na rokovanie o zostavení vlády. "Predseda strany Smer-SD, ktorá v parlamentných voľbách získala najviac hlasov, informoval prezidenta, že dosiahol dohodu s tromi partnermi o úsilí vytvoriť vládnu koalíciu. Na základe týchto informácií a podľa Ústavy SR zvolá prezident ustanovujúcu schôdzu Národnej rady SR na stredu 23. marca," informoval Martin Lipták z tlačového odboru Kancelárie prezidenta SR.

Na ustanovujúcej schôdzi parlamentu budú novozvolení poslanci skladať ústavou predpísaný sľub, čím sa formálne ujmú mandátov. Plénum si tiež zvolí vedenie parlamentu a výborov, do ktorých rozdelí jednotlivých poslancov.

img-2117_0a000002-cc6c-ae22.jpg

Robert Fico dostal poverenie od prezidenta na zostavenie vlády 9. marca, hlava štátu mu dala čas do piatka. Fico však odchádza na dvojdňový summit do Bruselu, preto navštívil Kisku už vo štvrtok. Ak prezident vymenuje Fica za predsedu vlády, ten mu predloží nominácie svojich ministrov.

Smer obsadí premiérsky post aj vnútro

Najsilnejšia strana Smer-SD obsadí okrem funkcie premiéra aj post vicepremiéra pre investície a ministerstvá vnútra, financií, zahraničných vecí, zdravotníctva, hospodárstva, kultúry a práce. SNS bude nominovať ministrov obrany, školstva a pôdohospodárstva. Most-Híd nominuje ministrov spravodlivosti a životného prostredia a #Sieť ministra dopravy. Mená nových ministrov zatiaľ oficiálne neoznámili.  

Strany sa tiež dohodli, že pozíciu predsedu NR SR obsadí SNS. Smer-SD, Most-Híd a #Sieť nominujú po jednom podpredsedovi a jedna pozícia podpredsedu bude patriť opozícii. Post predsedu parlamentu by údajne mohol obsadiť šéf národniarov Andrej Danko. Podpredsedov by mu mali robiť Béla Bugár, Radoslav Procházka a zrejme Marek Maďarič.

Justícia so Žitňanskou, doprava s Hrnčiarom?

Premiérom by mal zostať Robert Fico, ministrom vnútra Robert Kaliňák. Financie by mal riadiť opäť Peter Kažimír. Diplomaciu by mal mať opäť na starosti Miroslav Lajčák a rezort práce by mal zostať Jánovi Richterovi. Ako minister kultúry sa spomína doterajší poslanec Ján Podmanický. V prípade zdravotníctva sa údajne uvažuje o nestraníkovi.

Rezortu justície by mala šéfovať Lucia Žitňanská, životnému prostrediu László Solymos. Pri doprave sa spomínal Andrej Hrnčiar. Sieť však zrejme do rezortu nenominuje poslanca, lebo prvá náhradníčka Zuzana Zimenová už avizovala, že ak sa dostane do parlamentu, nepodporí vládu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok