Zomrela Simone Veilová. Prežila Osvienčim a bojovala za zjednotenú Európu

TA3 ČTK
30.6.2017 16:57

Simone Veilová, niekdajšia prvá ministerka vo francúzskej vláde a tiež prvá žena na čele Európskeho parlamentu, zomrela vo veku 89 rokov. Oznámili to francúzske médiá s odvolaním sa na pozostalých. "Moja matka zomrela ráno doma. 13. júla by mala 90 rokov," uviedol syn Jean Veil podľa denníka Le Figaro.

Agentúra AFP charakterizovala zosnulú političku ako "charizmatickú a populárnu Francúzku", ktorej život poznačila deportácia do Osvienčimu aj boj za lepšie životné podmienky Európaniek. Za druhej svetovej vojny prežila uväznenie v nacistickom vyhladzovacom tábore v Osvienčime, kam ju deportovali ako šestnásťročnú dievčinu. Otec, matka a brat sa z nacistických táborov nikdy nevrátili, prežila iba Simone a jej dve sestry. Táto skúsenosť ju viedla k pevnému presvedčeniu o potrebe zjednotenia Európy. Hovorievala, že Európska únia ju zmierila s 20. storočím.

s2_0a000002-6679-686a.jpg

Do dejín sa zapísala aj "zákonom Veilová": ako ministerka zdravotníctva presadila v roku 1975 zákon umožňujúci umelé prerušenie tehotenstva bez hrozby trestného stíhania. Do vlády premiéra Jacqua Chiraca ju o rok skôr vymenoval prezident Valéry Giscard d'Estaing.

Predsedníčkou Európskeho parlamentu bola rokoch 1979-1982 (až doteraz sa dočkala len jedinej nasledovníčky v podobe Nicole Fontaineovej, ktorá stála na čele EP v rokoch 1999-2002). Neskôr sa znovu stala ministerkou sociálnych vecí a zdravotníctva. Túto funkciu zastávala vo vláde premiéra Edouard Balladura.

Z politiky sa potom stiahla, ale vo verejnom živote zostala ako predsedníčka nadácie pripomínajúcej holokaust. V roku 2008 sa stala šiestou ženou, ktorú zvolili za francúzsu akademičku. "Na to som sa nikdy necítila. Som príliš nezávislá," odpovedala na otázku, prečo nikdy nekandidovala na prezidentku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok