Sulík odštartoval neformálne rokovania, diskutoval s piatimi stranami

TA3
8.3.2016 19:23

Aj keď prezident poverí Roberta Fica zostavením vlády až v stredu, neformálne rokovania o možnej podobe nového kabinetu viaceré strany už naplno rozbehli. Inicioval ich predseda SaS Richard Sulík.

Bugár predstavil Sulíkovi priority strany

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár predstavil predsedovi strany Sloboda a Solidarita Richardovi Sulíkov programové priority strany a predstavu o stabilnej koaličnej vláde. „Priority dostanú partneri a nie novinári,“ povedal Bugár s tým, že ak by o prioritách hovoril najprv novinárom, nikdy by žiadna vláda nevznikla.

„Bol to konštruktívny, až príjemný rozhovor,“ konštatoval Sulík. Zopakoval, že jeho prioritou je zostavenie pravicovej vlády. „Som pripravený robiť kompromisy,“ dodal s tým, že ak aj ostatní partneri budú mať vôľu, stredopravá vláda môže vzniknúť.

Sulík s predsedom SNS Andrejom Dankom telefonoval, šéf národniarov vysvetlil predsedovi SaS, prečo chce rokovať s predsedami strán iba oficiálne a po tom, ako ich poverí zostavovaním vlády prezident. „Rozumiem tomuto postupu,“ konštatovalSulík s tým, že SNS čaká republikový snem. S Dankom sa na rozdiel od zástupcov iných strán stretne neskôr. Bugár so Sulíkom diskutoval v spoločnosti podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej.

„Ideme na rokovania, je dôvod rokovať o vzniku vlády. Je zrejmé, že premiér Fico vládu nezostaví,“ povedal po príchode do centrály predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic. Predčasné voľby považuje Lipšic za nedemokratický prejav, podľa neho sa voľby nemajú opakovať dovtedy, pokiaľ sa niekomu nezačne páčiť výsledok.

Prioritou je podľa Lipšica krajina

Lipšic si myslí, že prioritou teraz je krajina, až potom strana a záujem osoby. „Kde by bola krajina po ďalších štyroch rokoch vlády Roberta Fica, keby ďalšie desiatky tisíc malých ľudí poodchádzali z krajiny,“ poznamenal Lipšic. Ak ide o krajinu, riešenie sporov z minulosti a animozít považuje Lipšic za detinské. So Smerom sa podľa Lipšica nedajú zaviesť reformy, čo si podľa Lipšica uvedomujú aj Bugár a predseda Siete Radoslav Procházka. 

Líderka kandidátky OĽaNO-NOVA Veronika Remišová si myslí, že potom, ako si prečítala programy SNS, Mosta-Híd a Siete, by sa čudovala, ak by tieto strany spolupracovali so Smerom. „Ja osobne si myslím, že to, čo oni dali do tých programov, sa so Smerom napĺňať nedá, Smer to predsa dokázal, nie počas štyroch, ale ôsmich rokov - schránkové firmy, hmotná zodpovednosť - nič z toho neurobili,“ konštatovala Remišová. „Idem do toho s tým, že týmto trom lídrom ide o ich voličov a ide im o krajinu,“ uzavrela Remišová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok