Ľudia hovoria "nie" fašizmu, pochodovali v Bratislave aj v Banskej Bystrici

TA3 TASR
7.3.2016 16:23

Stovky ľudí pochodovali ulicami historického centra Bratislavy. Vyjadriť tak chceli nespokojnosť s výsledkom parlamentných volieb, v ktorých uspela aj Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu. Ľudia sa zišli aj na banskobystrickom Námestí SNP, aby povedali "nie" fašizmu.

Antifašistická mobilizácia – Nikdy neprejdete

„Pochod je reakciou na parlamentné voľby, v ktorých sa prvýkrát od roku 1945 dostali fašisti do parlamentu,“ priblížil jeden z organizátorov bratislavského pochodu Róbert Mihály z iniciatívy Bratislava bez náckov.

Pochod sa začal na Námestí SNP. Dav prešiel cez Michalskú ulicu, Hviezdoslavovo námestie a Laurinskú naspäť na Námestie SNP, kde protestné zhromaždenie pokračuje hudobnou párty. Pochod uličkami historického centra mesta bol pokojný a bez konfliktov, na jeho priebeh dohliadali policajné hliadky. „Chceme takto ukázať, že sú na Slovensku ľudia, ktorí sa proti fašizmu vždy postavia a budú obhajovať myšlienky európskeho humanizmu, ktoré boli ťažko vybojované za posledné desaťročia“ povedal ešte pred pochodom Mihály.

Ako dodal, výsledok parlamentných volieb akceptujú, no takýmito aktivitami chcú zmobilizovať verejnosť. Protestný pochod je podľa Mihályho hlavne symbolickým aktom. „Máme ambíciu zmeniť myslenie ľudí, radi by sme na tejto myšlienke stavali alternatívy a pokúsili sa vymyslieť, čo by sme mohli urobiť ďalej,“ reagoval Mihály na otázku, či má pochod ambíciu ovplyvniť myslenie ľudí v prípade, že by sa konali predčasné voľby. Takáto situácia by sa mohla stať, ak by sa víťazom volieb nepodarilo zostaviť vládu.

Na pochode s názvom Antifašistická mobilizácia - Nikdy neprejdete! sa zúčastnilo vyše tisíc ľudí. Svoj názor vyjadrili transparentmi s nápismi "Stop fašizmu" či obrázkami preškrtnutého hákového kríža. V dave pochodovali prevažne mladí ľudia, ale objavili sa tu aj mamičky s deťmi či seniori. Iniciatívu prišli podporiť aj známe tváre, objavil sa tu napríklad bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Mobilizácia aj v Banskej Bystrici

Vyše 200 ľudí sa zišlo na banskobystrickom Námestí SNP, aby povedalo "nie" fašizmu a zapálilo sviečky, z ktorých vytvorili kruh. Ľudia v rukách držali transparenty s preškrtnutými hákovými krížmi a heslami ako "Banská Bystrica nie je ultrapravica", "Nedovoľme, aby sa zopakovala história" alebo "Zbohom zdravý rozum".

Tichý protest zorganizovala občianska platforma Nie v našom meste, ktorá rozvíja a podporuje toleranciu v Banskej Bystrici, a spolu s občanmi, ktorí sa mobilizovali na sociálnej sieti, takto vyslovila postoj k volebnému úspechu Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorej predsedom je Marian Kotleba. Tá v parlamentných voľbách získala 8,04 percenta a do poslaneckých kresiel sa chystá posadiť 14 jej členov.

"Prišli sme povedať "nie" fašizmu, nacizmu a xenofóbii v našom meste, kraji a krajine. Nesúhlasíme s tým, aby strana, ktorá má medzi svojimi členmi fašistov, sa stala legitímnou súčasťou parlamentu. Plameň sviečok má priniesť svetlo a teplo, je to symbolický plamienok tolerancie a porozumenia, ktoré chceme šíriť práve v meste, odkiaľ pochádza predseda strany," konštatovala za organizátorov Dorota Martincová. Ako dodala, v podobných akciách budú pokračovať podľa diania v najbližších dňoch.

"Použijem bonmot, ktorý som vymyslel ešte v dávnych časoch: Pozor na neschopných, sú schopní všetkého. Vidím reálnu prácu pána Kotlebu v krajskom zastupiteľstve, ja viem, ako to tam vyzerá. Tento bonmot mi pripadá byť veľmi, veľmi trefný a aktuálny," reagoval poslanec krajského zastupiteľstva Ľubomír Motyčka, ktorý sa zúčastnil na akcii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok