Procházka zostáva predsedom, vie si predstaviť vládu aj so SNS

TA3 SITA TASR
7.3.2016 16:10

Šéf Siete Radoslav Procházka sa prihlásil k zodpovednosti za volebný vývoj Siete v parlamentných voľbách a ponúkol rezignáciu. Predsedníctvo ju neprijalo. Procházka si vie predstaviť širokú pravicovú vládu za účasti SNS.

Procházka zostáva predsedom, vie si predstaviť vládu aj so SNS
SITA

Vo vláde len ak presadia obsah

Líder strany Sieť si osobne vie predstaviť širokú stredopravú vládu aj za účasti SNS. Povedal to po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom, na ktorom sa hovorilo o výsledku sobotňajších parlamentných volieb. Či sa podarí zostaviť takúto stredopravú vládu, to podľa Procházku závisí od predstaviteľov strán, ktoré dostali mandát. "Akýkoľvek ďalší postoj prispôsobíme krokom prezidenta SR," avizoval a zopakoval, že Sieť nepôjde na rokovanie o zostavení vlády so Smerom. Práve líder tohto subjektu Robert Fico si ako šéf víťaznej strany preberie od Kisku poverenie na zostavenie kabinetu.

"My podporíme stabilnú vládu, ktorá bude mať šancu reálne vládnuť. Ku konkrétnej zostave sa vieme vyjadriť v závislosti od toho, koho pán prezident poverí a ako tie rokovania budú prebiehať," povedal Procházka. Ak Fico vládu nezostaví, poverenie by mal dostať ako druhý v poradí šéf SaS Richard Sulík. Na takomto rokovaní sa už #Sieť zúčastní.


"Pre nás má akákoľvek účasť vo vláde zmysel len vtedy, ak je nástrojom na presadenie obsahu. Pre nás dokonca ani len priama účasť v takejto vláde nemusí byť podmienkou jej podpory. Nám nejde o to mať kreslo alebo rezort, ale aby sa presadili niektoré veci," dodal.

Ponúkol funkciu, predsedom zostáva

Procházka sa prihlásil k zodpovednosti za volebný vývoj Siete v parlamentných voľbách a predsedníctvu strany ponúkol svoju funkciu. Predsedníctvo Siete Procházkovi vyjadrilo jednomyseľne plnú podporu a dôveru. Pod negatívny volebný výsledok Siete sa podľa neho podpísala aj nie veľmi čitateľná komunikácia strany v závere kampane.

Podpredseda Siete Miroslav Beblavý si myslí, že ak 73 percent voličov vyjadrilo vo voľbách voči vláde nie, „radikálne až nahnevane“, tak tá by ďalej nemala pokračovať. Aj preto podľa Beblavého Procházka nepôjde na rokovania s Ficom o zostavovaní kabinetu. Beblavý pripúšťa, že pôvodne Sieť mala ambíciu zostavovať kabinet, po volebnom výsledku „je na mieste pokora“. Beblavý si netrúfa odhadnúť, ako skončí povolebné usporiadanie na Slovensku.

Beblavý za slabým výsledkom Siete vidí tri dôvody. Smer svojimi činmi a komunikáciou ľudí nahneval a mesiac a pol pred voľbami sa začala meniť atmosféra v spoločnosti, ktorá vyústila do atmosféry frustrácie a hnevu. Sieť dlhodobo presadzovala generačnú výmenu v politike, v atmosfére hnevu a polarizácie podľa Beblavého získa tento typ hlasu menej ako v normálnych časoch. Sieť podľa Beblavého zároveň v posledných dvoch týždňoch kampane nebolo vidieť a cítiť tak ako treba, strane chýbal dôraz a zároveň Sieť čiastočne doplatila na to, že išlo o novú stranu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok