Koalíciu s národniarmi by Bugár vysvetľoval len ťažko

TA3 TASR
7.3.2016 13:05

Most-Híd by prípadnú koalíciu s SNS vysvetľoval voličom len ťažko, bolo by to negatívne vnímané, aj keď všetko sa dá vysvetliť. Uviedol to líder Mosta Béla Bugár po tom, ako rokoval s Andrejom Kiskom. S prezidentom sa neskôr stretol aj Boris Kollár, ktorý zopakoval, že podporí iba pravicovú vládu.

Koalíciu s národniarmi by Bugár vysvetľoval len ťažko
SITA/Marko Erd

Hrubé povolebné čiary

"Hrubú čiaru po voľbách by mohli urobiť SaS aj OĽaNO-NOVA. Potom ale neplatí vyhlásenie, že len Bugár musí urobiť hrubú čiaru," povedal novinárom Bugár na margo vyhlásenia šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča, podľa ktorého závisí možnosť poskladať stredopravú vládu od ochoty Bugára prehodnotiť odmietavý postoj k SNS.

Bugár tvrdí, že SNS musí byť či už v stredopravej vláde alebo aj vo vláde za účasti Smeru. Za kľúčový faktor pritom považuje stabilitu kabinetu, pričom takú vládu, ktorý by závisela od podpory Borisa Kollára, by za stabilnú nepovažoval. Bugár chce teraz analyzovať, čo je dobré pre Slovensko a podľa toho sa rozhodne.

Úradnícku vládu by považoval za katastrofu

Hnutie Borisa Kollára Sme rodina podporí svojimi 11 poslancami pravicovú vládu. Na jej čele si vie predseda hnutia Kollár predstaviť šéfa SaS Richarda Sulíka. Za najväčšiu katastrofu by považoval úradnícku vládu pod gesciou prezidenta Andreja Kisku. Pripravený je rokovať so všetkými parlamentnými stranami, vrátane Ľudovej strany Naše Slovensko Mariana Kotlebu a tiež Smeru-SD, hoci s tými spoluprácu odmieta.

"Najväčšia katastrofa bude, keby mala vzniknúť úradnícka vláda pod gesciou prezidenta. Chceme dať jasný signál, že chceme podporiť našimi 11 hlasmi vznik pravicovej vlády. Urobím všetko preto, aby pravicová vláda vznikla," povedal na tlačovej konferencii v Bratislave Kollár. Otázku predčasných volieb nechce riešiť, podľa Kollára by poškodili Slovensko počas jeho predsedníctva v Rade EÚ.

img-7539_0a000002-c65c-9eba.jpg

Čo chce za svoje hlasy?

Ochotu rokovať aj s kotlebovcami vysvetlil tým, že si váži všetkých voličov, aj Kotlebových. "Budeme pripravení rokovať s každým, aj s Kotlebom, keď ma vyzve. Ja sa stretnem s každým. Nie kvôli Kotlebovi, ale z úcty k jeho voličom," zdôraznil Kollár. Šéf hnutia Sme rodina potvrdil, že neformálne už hovoril so Sulíkom, ktorého si vie predstaviť na čele pravicovej vlády. "Sulík dozrel, nie je v politike nováčik, je to ekonóm a ja som pravicovo zmýšľajúci človek, mám blízko k pravicovým stranám," uviedol.

Ak by vznikala pravicová vláda, Sme rodina by do nej nevstúpila, iba by ju podporila. Svoje hlasy je ochotné hnutie garantovať aj podpísaním samostatnej zmluvy. Koaličnú dohodu nepodpíše. Za svoje hlasy bude žiadať presadenie svojich téz ako je exekučná amnestia pre ľudí. Nad funkciami Sme rodina podľa svojich predstaviteľov nerozmýšľa. Hnutie rozhodlo aj o tom, že jeho poslanecký klub povedie Boris Kollár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok