Kto je Marian Kotleba? Profil vodcu Ľudovej strany Naše Slovensko

ČTK
6.3.2016 19:10

Vizitka Mariana Kotlebu, predsedu krajne pravicovej strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko, ktorá sa so ziskom zhruba ôsmich percent hlasov stala jedným z prekvapení tohtoročných parlamentných volieb na Slovensku.

Kto je Marian Kotleba? Profil vodcu Ľudovej strany Naše Slovensko
TASR

Ovládol Stranu priateľov vína

Marian Kotleba sa narodil 7. apríla 1977 v Banskej Bystrici. Vyštudoval učiteľstvo všeobecnovzdelávacích predmetov na Fakulte prírodných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a v roku 2013 ekonómiu na rovnakej škole. V rokoch 2001 až 2012 bol zamestnaný ako učiteľ na Športovom gymnáziu v Banskej Bystrici.

Kotleba sa stal v roku 2003 vodcom ultranacionalistického hnutia Slovenská pospolitosť - Národná strana, ktoré slovenský najvyšší súd v roku 2006 rozpustil. Skupine pravicových radikálov na čele s Kotlebom sa následne podarilo ovládnuť Stranu priateľov vína.

Následne ju premenovali na Ľudovú stranu Naše Slovensko a kandidovali s ňou v slovenských parlamentných voľbách v roku 2010, ale ziskom hlasov zostali hlboko pod päťpercentným limitom. S rovnakým výsledkom skončila LS NS vo voľbách o dva roky neskôr.

3_0a000002-c5de-b7ad.jpg

Sympatie k extrémizmu mu nedokázali

V minulosti bol Kotleba trestne stíhaný za to, že na stretnutí pri príležitosti 70. výročia založenia vojnového Slovenského štátu zakričal pozdrav vtedajšieho autoritárskeho režimu "Na stráž!". Slovenská prokuratúra ale trestné stíhanie v roku 2009 zastavila a svoje rozhodnutie zdôvodnila tým, že Kotlebovi nemožno preukázať, že chcel úmyselne prejavovať sympatie k extrémizmu.

V novembri 2013 nečakane zvíťazil v rozhodujúcom druhom kole priamej voľby predsedu Banskobystrického kraja. Pri nástupe do úradu župana na konci roku 2013 vyhlásil, že sa bude usilovať o zníženie závislosti kraja na EÚ. Do centra pozornosti sa tiež dostal po tom, čo odmietol podpísať pridelenie schválenej dotácie na kultúrny projekt o extrémizme alebo na usporiadanie iného festivalu.

Kotleba vystupuje proti členstvu Slovenska v NATO. Vlani sa ako rečník zúčastnil demonštrácií proti imigrantom, predtým organizoval pochody proti Rómom a netají sa svojimi sympatiami k vojnovému Slovenskému štátu, ktorý bol pod silným vplyvom nacistického Nemecka.

1_0a000002-c5de-3b50.jpg

Kontroverzný program strany

Podľa predvolebných prieskumov mala ĽS NS blízko k päťpercentnej hranici, ktorej zdolanie je podmienkou pre vstup do NR SR.

ĽS NS vo svojom programe sľúbila okrem iného nastolenie "poriadku s parazitmi v osadách" a ochranu ľudí pred "cigánskym terorom", odmietla imigrantov, chce presadiť vystúpenie Slovenska "zo zločineckého paktu NATO" a vypísanie referenda o vystúpení krajiny z EÚ.

Voči ĽS NS sa po zverejnení čiastkových výsledkov volieb vymedzili najsilnejšie strany vrátane Slovenských národnej strany, ktorej bývalý predseda Ján Slota sa stal známy svojimi výpadmi voči Rómom či Maďarom. Naproti tomu nový predseda SNS Andrej Danko zvolil umiernené slová.

2_0a000002-c5dd-b7a8.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok