Veľký vývozca drog spálil najväčšie množstvo narkotík v histórii

TA3 ČTK
26.6.2017 08:34

Mjanmarsko a Thajsko spálili narkotiká v trhovej hodnote za miliardy eur. Ukázali tak odhodlanie dosiahnuť obrat v boji proti výrobe a pašovaniu drog v juhovýchodnej Ázii.

"Ide o najväčšie pálenie drog v dejinách Mjanmarska," uviedol predstaviteľ miestnej polície k akcii načasovanej k Medzinárodnému dňu boja proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi. Mjanmarsko, riadené vládou a niekdajšou opozičnou líderkou Aun San Su Ťij, zostáva jedným z najväčších výrobcov drog na svete, čo je dedičstvo desiatkok rokov vlády vojenskej junty.

V plameňoch skončilo ópium, heroín, marihuana a metamfetamín v prepočte za zhruba 340 miliónov eur. V Thajsku sa trhová hodnota spálených drog odhadovala na okolo 530 miliónov eur.

Územie, kde sa stýkajú hranice Mjanmarska, Thajska a Laosu, sa preslávilo pod názvom Zlatý trojuholník. Táto oblasť bola dlho hlavným miestom výroby ópia a heroínu na svete, neskôr toto prvenstvo prevzal Afganistan. Väčšina nelegálneho maku v Mjanmarsku sa pestuje v štáte Šan na východe krajiny, ktorý je druhým najväčším producentom ópia na svete.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok