Stíhačka NATO sa priblížila k lietadlu s ministrom, Rusi zakročili

TA3 TASR
21.6.2017 12:16

Stíhačka Severoatlantickej aliancie F-16 sa nad Baltským morom pokúsila priblížiť k lietadlu, na palube ktorého bol ruský minister obrany Sergej Šojgu. Ruská stíhačka Su-27 z ministrovej eskorty však aliančný stroj prinútila vzdialiť sa.

Stíhačka NATO sa priblížila k lietadlu s ministrom, Rusi zakročili
SITA/AP

Informovala o tom agentúra TASS. Spresnila, že stíhačky NATO sa v priestore nad neutrálnymi vodami Baltského mora pokúšali sprevádzať lietadlo, na ktorého palube bol aj Šojgu. Po intervencii ruskej stíhačky Su-27, ktorá bola súčasťou sprievodu ministerského lietadla, sa však stiahli, uviedol TASS citujúc svojho spravodajcu, ktorý bol v čase incidentu na palube lietadla spolu s ministrom. Stíhačka F-16 sa následne stiahla.

Lietadlo s ministrom smerovalo do Kaliningradu, kde sa koná výjazdové zasadnutie vedenia ministerstva obrany, ktoré má byť venované otázkam bezpečnosti v strategicky dôležitom západnom cípe Ruska.

Ruské stíhačky zasahovali nad Baltským morom aj v utorok, keď sa tam pohybovalo americké špionážne lietadlo RC-135. Ruské ministerstvo obrany zdôraznilo, že všetky lety ruských stíhačiek nad neutrálnymi vodami Baltiku sa vykonávajú v súlade s medzinárodnými pravidlami.

Švédska vláda si po incidente predvolala ruského veľvyslanca v krajine. Hovorca švédskej vlády Gunnar Vrang pre agentúru AP uviedol, že schôdzka s veľvyslancom sa uskutoční v blízkej budúcnosti a jednou z tém na nej bude aj incident s ruským lietadlom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok