Konflikt medzi Izraelom a Palestínou má vyriešiť Trumpov zať

TA3 ČTK
21.6.2017 07:47

Prezident Spojených štátov amerických Donald Trump vymenoval svojho zaťa za vyjednávača v izraelsko-palestínskom konflikte. Jared Kushner bude v Jeruzaleme a Ramalláhu hovoriť s ich predstaviteľmi o možnostiach riešenia ich sporov.

Majú ambiciózny cieľ

Počas jednodňovej návštevy sa má Kushner stretnúť oddelene s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom aj s predsedom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom. Kushner bol naposledy v Izraeli pred mesiacom, keď sprevádzal Trumpa na jeho zahraničnej ceste.

Nový šéf Bieleho domu si stanovil ambiciózny cieľ. Pokúsi sa o sprostredkovanie mierovej dohody medzi Izraelom a Palestínou. O to sa neúspešne snažilo niekoľko jeho predchodcov.

Kontroverzná výstavba osád

Okrem Kushnera, ktorý sa hlási k ortodoxnému judaizmu, je v Izraeli aj ďalší člen Trumpovho tímu - zvláštny predstaviteľ pre medzinárodné rokovania Jason Greenblatt. Ten priletel do krajiny skôr a počas svojej štvordňovej návštevy bude tiež rokovať s oboma predstaviteľmi Izraelu a Palestíny.

Mierové rozhovory prerušili v roku 2014. Jednou z hlavných prekážok dohody je výstavba židovských osád na Západnom brehu Jordánu, ktorý by mal byť podľa pôvodných plánov spolu s pásmom Gazy súčasťou nezávislej Palestíny. Iba deň pred Kushnerovou návštevou pritom Izrael začal s výstavbou prvej židovskej osady na Západnom brehu Jordánu za posledných 25 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok