Stovky islamistov obsadili školu, žiakov držali ako rukojemníkov

TA3 SITA
21.6.2017 06:42

Členovia teroristickej organizácie Islamský štát zaútočili na dedinu na juhu Filipín a pri prestrelke s vládnymi vojakmi sa ukryli v škole. Podľa tamojších úradov mohlo ísť o pokus narušiť masívnu ofenzívu armády na okupované mesto Marawi. Neskôr sa však ozbrojenci stiahli.

Dostali sa do prestrelky

Šéf inšpektor Realan Mamon povedal v telefonickom rozhovore pre agentúru AP, že ozbrojenci zo skupiny Bangsamorskí islamskí bojovníci za slobodu na svitaní zaútočili na dedinu Malagakit v provincii Cotabato a dostali sa do prestrelky s vládnymi silami.

Obyvateľom sa podarilo ujsť do bezpečia. Škola v Malagakit bola v čase útoku zatvorená. Prvé správy z miesta ale hovorili, že ozbrojenci zajali najmenej päť detí. Dráma sa však medzitým skončila. Ozbrojenci sa stiahli a z miesta nie sú hlásené žiadne obete. "Už je to vyriešené. Stiahli sa, už tu nie sú. Škola je zase bezpečná," povedal novinárom brigádny generál Padilla.

Zrejme chceli odpútať pozornosť

Podľa hovorcu armády Restituta Padillu mohlo ísť o pokus narušiť ofenzívu proti skupine militantov napojenej na extrémistickú organizáciu Islamský štát, ktorá okupuje mesto Marawi. Oddanosť IS podľa neho prisahali aj niektorí velitelia Bangsamorských islamských bojovníkov za slobodu.

"Ak je to pokus o odpútanie pozornosti, nebol by prvý zo strany týchto ozbrojencov BIFF. Pokúsili sa zaútočiť už niekoľkokrát, no všetky ich pokusy sme zmarili," skonštatoval Padilla.

Boje o Marawi sa začali 23. mája po tom, ako pokus vládnych síl o zadržanie oblastného vodcu IS vyvolal obsadenie tohto mesta islamistami. Filipínsky prezident Rodrigo Duterte v tejto súvislosti vyhlásil stanné právo na ostrove Mindanao. Pri doterajšom násilí zahynulo minimálne 258 militantov, 65 vojakov a 26 civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok