Poslanci zložili sľub, máme nový parlament

TASR, TA3
4.4.2012 11:32

Poslanci Národnej rady SR, ktorých si ako svojich zástupcov zvolili občania v parlamentných voľbách 10. marca, dnes zložili ústavou predpísaný sľub. Týmto aktom sa ujali výkonu poslaneckého mandátu.

Poslanci zložili sľub, máme nový parlament
TASR

"Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života," sľúbilo 150 členov snemovne.

Poslanci sľub skladajú tak, že po jeho verejnom prečítaní položia pravú ruku na Ústavu SR, povedia "sľubujem" a podajú ruku predsedovi parlamentu. Odmietnutím sľubu alebo zložením sľubu s výhradou stráca poslanec mandát.

Ako prvý si túto povinnosť splnil dosluhujúci predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH), ktorý sľub zložil do rúk končiaceho podpredsedu NR SR Bélu Bugára (Most-Híd). Po ňom nasledovali podpredsedovia parlamentu Bugár a Robert Fico (Smer-SD) a členovia končiaceho kabinetu. Medzi členmi snemovne vynikol Igor Hraško (OĽaNO). Povolaním folklorista a tanečný pedagóg zložil sľub v ľudovom kroji.

Po zložení sľubu dosluhujúci predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH) prerušil schôdzu. Prezident Ivan Gašparovič následne vymenuje v prezidentskom paláci Roberta Fica (Smer-SD) za predsedu vlády. Potom na jeho návrh vymenuje celý kabinet. Vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) tak automaticky stratí mandát. Následne bude ustanovujúca schôdza pokračovať. Namiesto poslancov, ktorí sa stanú členmi vlády, nastúpia v parlamente náhradníci, tí tiež zložia sľuby. Plénum si potom odhlasuje rokovací poriadok, ktorým sa bude snemovňa riadiť. Poslanci následne zriadia mandátový a imunitný výbor, ktorý overí platnosť mandátov zvolených zákonodarcov. Zriadi sa aj výbor pre nezlučiteľnosť funkcií.

Ďalej bude nasledovať tajná voľba predsedu Národnej rady SR. Stať sa ním má Pavol Paška (Smer-SD). Hrušovský svojmu nástupcovi odovzdá vedenie schôdze, ktorá bude pokračovať tajnou voľbou podpredsedov snemovne. Za sociálnych demokratov kandiduje Renáta Zmajkovičová a Jana Laššáková, KDH navrhlo svojho šéfa Jána Figeľa a OĽaNO Eriku Jurinovú. Plénum tiež rozhodne o predsedoch a členoch parlamentných výborov.

Poslanci si na ustanovujúcej schôdzi utvoria aj poslanecké kluby. Najsilnejší s počtom členov 83 bude mať Smer-SD. Viesť ho má Jana Laššáková. Ostatné kluby majú výrazne nižší počet členov. KDH a OĽaNO majú po šestnásť poslancov. Kresťanským demokratom šéfuje Pavol Hrušovský, obyčajným Jozef Viskupič. Trinásťčlenný klub Mostu-Híd vedie László Solymos. Jedenásť členov má klub SDKÚ-DS pod vedením Ľudovíta Kaníka aj klub SaS na čele s Jurajom Miškovom.

Záznam slávnostneho skladania sľubov nových poslancov:

Vystúpenie prezidenta Ivana Gašparoviča na ustanovujúcej schôdzi NR SR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok