Polícia opísala dramatické udalosti, ktoré viedli k smrti mladíka

TA3 SITA
19.6.2017 12:59

K tragédii nemuselo vôbec dôjsť. Vyhlásil to policajný prezident Tibor Gašpar, ktorý popísal dramatické okolnosti policajnej naháňačky, ktorá sa skončila smrťou 17-ročného Tomáša. Gašpar obhajoval konanie policajta - podľa neho postupoval v súlade so zákonom.

Nešlo o bezhlavú streľbu

Policajt, ktorý sa po troch varovných výstreloch ďalším výstrelom snažil v noci zo soboty na nedeľu za obcou Tekovská Breznice v okrese Žarnovica zastaviť bezohľadne a agresívne jazdiace auto, podľa Gašpara postupoval podľa zákona.

Gašpar dodal, že celý policajný zásah posúdi Inšpekcia Policajného zboru, aby bolo jasné, či hliadka mohla postupovať inak, či mohla napríklad použiť zbraň neskôr. Trestné stíhanie sa už začalo. Zdôraznil, že podľa informácií, ktoré má, zo strany policajtov nešlo o bezhlavú streľbu. Použitie zbrane vyplynulo zo situácie, keďže auto ohrozovalo iných účastníkov cestnej premávky, nezastavilo na výzvu a policajtom sa ho nepodarilo ani predísť.

Gašpar podčiarkol, že pre fólie na sklách auta policajti nevideli, koľko osôb je vo vozidle. Je mu ľúto, že došlo k strate mladého nevinného života a vyjadril rodine úprimnú sústrasť. Posádka auta sa stala rukojemníkom mladíka, ktorý viedol vozidlo bez oprávnenia, zdôraznil. Vyzývali ho pritom, aby zastavil a on im podľa prezidenta PZ povedal, aby sa strčili, že to neurobí.

Polícia šoféra už poznala

Polícii nebol 19-ročný mladík neznámy, trikrát ho už pristihli, že vedie auto bez oprávnenia. Bol aj odsúdený za útok na verejného činiteľa autom. Aj teraz sa bude posudzovať, či okrem jazdy bez vodičského preukazu nespáchal trestný čin, keď údajne vytláčal policajtov z cesty alebo či nespáchal trestný čin neposkytnutia prvej pomoci, dodal Gašpar.

Prezident Policajného zboru doplnil aj sled udalostí, ktoré predchádzali streľbe. Vozidlo dvojčlenná hliadka policajtov z Okresného riaditeľstva Žiar nad Hronom zaregistrovala 0:45 v Žarnovici. Vedeli, že toto auto - Seat Ibiza - často porušuje predpisy, rozhodli sa preto ho skontrolovať. Nevideli šoféra, mohla tam byť matka mladíka, ktorej auto patrí alebo aj niekto iný. Zaradili sa za vozidlo a zapli svetelno-výstražné znamenie.

Náboj skončil v kufri

Auto nezastavilo, naopak riskantným spôsobom predišlo vozidlo a začalo unikať. Už tu mohla nastať čelná zrážka s autom v protismere, uviedol Gašpar. Za obcou Orovnica vystrelil policajti tri varovné výstrely v intervale cca 30 sekúnd. Po druhom výstrele informoval operačné stredisko o použití zbrane a vozidle, ktoré nechce zastaviť. Následne použil jeden jediný zastavovací výstrel. Strieľal v rýchlosti 120 km za hodinu a počas jazdy vyklonený z okna auta na pravé zadné koleso.

Náboj skončil v kufri a strela pravdepodobne preletela do sedadla, kde sedel mladý 17-ročný Tomáš. Gašpar uviedol, že celú vec posúdi znalec z odboru balistiky. Vozidlo napriek tomu, že posádka vedela o streľbe, nezastavilo a pokračovalo v jazde, následne na železničnom priecestí v rýchlosti okolo 120 km/h havarovalo. Policajt, ktorý strieľal, bude podrobený výsluchu. Podľa informácií, ktoré má prezident PZ SR, si chce zobrať potom voľno. Dodal, že aj on po celej udalosti potreboval psychologickú podporu.

Opozícia zvoláva výbor

Opoziční poslanci chcú k prípadu streľby policajtov na unikajúce auto zvolať mimoriadne zasadnutie branno-bezpečnostného výboru. Poslanci upozornili, že za posledný rok ide už o tretí prípad streľby na mladých ľudí v aute.

"Musíme sa pýtať, či v tom nie je systémové zlyhanie. Musíme si položiť túto otázku. Musíme sa pýtať, či je potrebné, aby na vodiča, pri ktorom si nie som istý, koho má v aute, nie som si istý, či je to páchateľ závažnej trestnej činnosti, či je správne takéhoto vodiča prenasledovať. Ak áno, či je správne na takéto auto strieľať," uviedol Ľubomír Galko zo SaS. Ako dodal, to čo sa prihodilo, je závažná udalosť.


Preto poslanci zvolávajú mimoriadne zasadnutie branno-bezpečnostného výboru. Má sa uskutočniť bez prítomnosti médií. "Chceme bez ohľadu na mediálnu prestrelku počuť skutočne, čo sa stalo a ako predísť tomu, aby sa takéto veci nestávali," uviedol Richard Vašečka z OĽaNO. Na výbor chcú zavolať ministra vnútra Roberta Kaliňáka a žiadajú pozvať aj policajného prezidenta Gašpara.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok