Predstavili prvé plány rokovaní o Brexite, budú trvať týždne

TA3 ČTK
19.6.2017 11:30

V Bruseli sa začali dlho očakávané oficiálne rozhovory o odchode Veľkej Británie z Európskej únie. Michel Barnier, ktorý zastupuje Úniu, pred ich začiatkom uviedol, že by mali najprv dohodnúť priority a časový rozvrh diskusií.

S platením nesúhlasia

Spojené kráľovstvo zatiaľ nesúhlasí s uhradením finančných záväzkov po odchode z Európskej únie. Británia údajne "spochybňuje, že zaplatenie finančných záväzkov je právne podložené". Londýn doteraz tvrdil, že vyplatenie desiatok miliárd eur je neopodstatnené. V médiách sa objavujú informácie, že konečná suma vyžadovaná Úniou by mohla byť 60 až 100 miliárd eur.

EÚ naopak trvá na vyplatení peňazí. Celé finančné vyrovnanie má byť súčtom britských príspevkov v troch oblastiach: do rozpočtu EÚ, ukončenia členstva Spojeného kráľovstva vo všetkých inštitúciách a agentúrach EÚ a účasti Británie v špecifických únijných fondoch a iniciatívach. Únia zatiaľ nešpecifikovala výšku finančného vyrovnania, ale dala najavo, že očakáva splatenie záväzkov v eurách.

Rokovanie rozdelili na okruhy

Británia chce odísť z jednotného únijného trhu a má záujem s EÚ rokovať o dohode o voľnom obchode a colnej únii. Novinárom to povedal britský vyjednávač pre brexit David Davis po prvom kole rokovaní so svojím partnerom z únie Michelom Barnierom. Zdôvodnil to faktom, že s účasťou v jednotnom trhu sú spojené povinnosti vrátane voľného pohybu osôb, ktoré Britániu nevyhovujú.

Prvá fáza rokovaní o britskom odchode z Európskej únie bude rozdelená na tri okruhy, oznámil po prvej schôdzke so svojím britským partnerom vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. Prvou bude zásadná otázka zachovania práv občanov po brexite, druhá sa bude týkať finančného vyrovnania a tretia ostatných otázok. Najbližší spolupracovníci hlavných vyjednávačov sa majú priamo venovať otázke budúceho usporiadania na hranici medzi britským Severným Írskom a Írskou republikou.

Obaja vyjednávači boli po úvodnej schôdzke svojich tímov optimistickí a zdôraznili, že dohoda, ktorá je ich cieľom, má byť spravodlivá a výhodná pre obe strany. Podľa Barniera je taký výsledok možný a výrazne lepší ako prípadný rozchod bez dohody. Dohodnutý bol predbežný časový rozvrh rokovaní, ktorý predpokladá štvortýždňový rokovací cyklus.

Chcú dohodnúť osobitné partnerstvo

Podľa Barniera je v prvom rade potrebné zaoberať sa neistotami, ktoré Brexit predstavuje pre občanov aj pre tých, ktorí majú z politík EÚ úžitok.

Britský vyjednávač David Davis vyhlásil, že s EÚ chce dohodnúť nové, hlboké a osobitné partnerstvo medzi Britániou a jej európskymi priateľmi a spojencami. "Je toho viac, čo nás spája, než toho, čo nás rozdeľuje," upozornil Davis. Rokovania podľa neho začínajú v pozitívnom a konštruktívnom tóne.

Johnson: Brexit bude prospešný pre oboch

K aktuálnej téme sa v Luxemburgu pred začiatkom zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci vyjadril aj britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Brexit podľa neho z dlhodobého hľadiska bude prospešný pre obe strany. Šéf britskej diplomacie pri otázke na prvý deň rokovaní o brexite upriamil pozornosť na zmluvu o budúcom usporiadaní obchodných vzťahov medzi Britániou a EÚ. Nazdáva sa, že rokovania povedú k riešeniu, ktoré bude prijateľné pre obe strany.

"Bude veľa diskusií o povahe dohody, ktorú chceme uzavrieť. Najdôležitejšie však teraz je vzhliadnuť k horizontu, pouvažovať o budúcnosti a novom hlbokom a špeciálnom partnerstve, ktoré si chceme vybudovať. Z dlhodobého hľadiska to bude dobré pre Britániu i zvyšok Európy," vyhlásil v Luxemburgu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok