Za rýchlym priebehom požiaru bytovky môže byť nevhodný obklad

TA3 ČTK
17.6.2017 14:38

Výrobca obkladového systému neodporúča použitie dosiek s polyetylénovým jadrom k obkladaniu budov vyšších ako desať metrov. Informoval o tom v súvislosti s požiarom, pri ktorom v Londýne vyhorela viac ako šesťdesiatmetrová výšková budova. Podľa polície zahynulo pri nešťastí najmenej 58 ľudí.

Zrejme chceli ušetriť

Na obklad výškového domu boli pri nedávnej rekonštrukcii použité práve panely s týmto jadrom.  V brožúre o produktoch firmy Reynobond z roku 2016 sa uvádza, že panely s polyetylénovým jadrom sa odporúčajú pre stavby vysoké maximálne do desať metrov. "Ak je budova vyššia ako hasičské rebríky, musí sa použiť nehorľavý materiál," stojí v brožúre.

Rekonštrukciu bytového bloku s 24 poschodiami vykonávala stavebná firma Rydon Group. Podľa nej bola oprava vykonaná podľa "všetkých kontrolných požiadaviek s ohľadom na požiarnu ochranu a zdravotnú štandard". Z dokumentácie Reynobond vyplýva, že firma vyrába ohňovzdorné panely s jadrom označovaných skratkou FR. Tie sa odporúčajú pre stavby do výšky 30 metrov, pre vyššie budovy potom obklady s nehorľavým jadrom, čo je model A2. Rozdiely sú však v cenách, čím je obklad v ohni odolnejší, tým je drahší.

V stavebnej dokumentácii z roku 2015, ktorá slúžila ako podklad rekonštrukcie, je stavba opísaná ako blok z betónu a tehál, ktorý bude obložený izolačnými panelmi. Obklady dodala firma Omnis Exteriors a jej riaditeľ John Cowley povedal, že firma dostala zákazku na dodávku obkladu typu PE. Podľa denníka je meter štvorcový tejto varianty obkladu o dve libry lacnejšie ako obklad FR.

Pri horení kvapká

Agentúra Reuters sa zaoberala otázkou, či je v Británii používanie obkladového materiálu s jadrom PE legálne. Odborníci na požiarnu bezpečnosť uvádzajú, že sa tento typ obkladu nemá na výškové budovy používať, pretože sa ním oheň ľahko šíri. Prípady rýchlych požiarov boli z týchto dôvodov zaznamenané napríklad na výškových budovách v Dubaji.

"Polyetylén je termoplastický materiál, ktorý sa v ohni rozpúšťa a kvapká, takže sa šíri nahor i nadol," uvádza odborná konzultačná firma Probyn Miers na svojich webových stránkach. Z výškového domu Grenfell zostala po požiari obhorené kostra a všetci svedkovia sa zhodujú, že sa požiar šíril veľmi rýchlo. Londýnski hasiči sa k príčine ohňa zatiaľ nevyjadrili.

V Británii v mnohých odboroch využívajú bezpečnostné odporúčania, nie záväzné pravidlá. Zákon podnikom ukladá rozhodovať s ohľadom na bezpečnosť, avšak bez ďalších špecifických požiadaviek. Očakáva sa, že podniky pred súdmi budú schopné dokázať, že sa rozhodovali v rámci noriem, ktoré sú v ich odbore považované za bezpečné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok