Perspektíva atómovej energetiky nezaniká, zhodli sa prezidenti V4

TA3, TASR
8.10.2011 15:44

Perspektíva atómovej energetiky v krajinách Vyšehradskej štvorky (V4) nezaniká. Zhodli sa na tom dnes účastníci summitu hláv štátov vyšehradského zoskupenia v severomaďarskom Vyšehrade.

"Likvidácia atómových elektrární by stála množstvo peňazí, ktoré by bolo rozumnejšie dať do vedy a výskumu. Návrat k predchádzajúcim zdrojom energií by bol z hľadiska ekologického náročnejší. Som rád, že sme sa zhodli v tom, že perspektíva atómovej energie nezaniká a bude pokračovať ďalej", povedal pred novinármi prezident SR Ivan Gašparovič.


Podľa slov českého prezidenta Václava Klausa hlavy štátov V4 majú silný pocit, že by bolo absurdné - najmä pre krajiny štvorky, ktoré nemajú ropu, ani plyn - aby sa vzdali programu atómovej energie. Japonskú katastrofu interpretovať ako atómové nešťastie bolo podľa jeho názoru mylné. "Bola to prírodná katastrofa, a nie atómová," dodal Klaus.


Maďarský prezident Pál Schmitt potvrdil, že prezidenti sa dohodli, že atómová energia zatiaľ nemá alternatívu. Podotkol, že je potrebné využívať čoraz viac obnoviteľných zdrojov energií a urobiť všetko pre zabezpečenie bezpečnosti dodávky energií a pre diverzifikovanie ich zdrojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok