Pri americkom nálete pravdepodobne zahynul vplyvný vodca Islamského štátu

TASR
15.11.2015 00:43

Americký Pentagón v noci informoval, že pri americkom nálete v Líbyi podľa všetkého zahynul vysokopostavený predstaviteľ tamojšej odnože extrémistickej organizácie Islamský štát.

Pri americkom nálete pravdepodobne zahynul vplyvný vodca Islamského štátu
SITA/AP

Pôsobil v al-Káide

Nálet sa odohral v piatok, približne v čase, keď tri komandá v Paríži spustili sériu takmer súbežných útokov, pri ktorých prišlo o život najmenej 129 ľudí a ďalších vyše 300 ich bolo zranených.

Terčom náletu americkej stíhačky F-16 bol abú Nabíl, známy ako aj Wissam Nadžm Abd Zajd az-Zubajdí - občan Iraku, ktorý dlhý čas pôsobil v štruktúrach teroristickej siete al-Káida a neskôr sa stal vysokopostaveným predstaviteľom kalifátu v Líbyi.

Tento nálet bol prvým proti lídrom kalifátu v Líbyi a nasledoval po spoločnej operácii Británie a USA v Sýrii, pri ktorej podľa niektorých správ zahynul islamista Mohammed Emwazi, známy viac pod prezývkou Džihádista John.
Nemenovaný vysokopostavený zdroj uviedol, že pri nálete v Líbyi bolo zasiahnuté veliteľské a kontrolné centrum kalifátu v blízkosti prístavného mesta Darná na východe krajiny. Spolu s Nabílom prišla o život aj ďalšia osoba.

Nebudú môcť plniť ciele

Americké úrady zatiaľ útok a jeho výsledky vyhodnocujú, ale pripúšťajú, že Nabílova smrť je vysokopravdepodobná.

Podľa hovorcu Pentagónu Petra Cooka Nabíl bol zrejme mužom, ktorý vo februári tohto roku informoval o masovej vražde koptských kresťanov v Líbyi.

Cook vyslovil predpoklad, že Nabílova smrť oslabí schopnosť kalifátu plniť v Líbyi stanovené ciele vrátane verbovania nových členov, zakladania vojenských základní a plánovania útokov na americké záujmy mimo územia USA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok