Bugár kvôli Mikovi koalíciu nerozbije, opozícia mala inú možnosť

TA3 SITA TASR
16.6.2017 11:58

Vedenie strany Most-Híd komentovalo voľbu nového riaditeľa RTVS, po ktorej do druhého kola postúpili doterajší šéf inštitúcie Václav Mika a riaditeľ TASR Jaroslav Rezník. Predseda strany Béla Bugár uviedol, že pre Miku koalíciu nerozbijú, opozícia vraj mala inú možnosť a mohla podporiť kompromisného kandidáta.

Nevylúčili, že podporia Rezníka

Kandidátom Smeru a SNS bol Rezník, Most s ním mal problém. Bugárovci údajne s opozíciou rokovali o tom, aby do druhého kola postúpil okrem Rezníka aj Michal Ruttkay. V druhom kole zrejme Miku nepodporia a pripúšťajú, že vyhrá Rezník. Ak nie, voľba sa bude opakovať. "Rozbíjať si koalíciu kvôli pánovi Mikovi určite nebudeme," zdôraznil Bugár.

Most-Híd bude o voľbe rokovať pred druhým kolom aj s koaličnými partnermi. „Nie je vylúčené, že sa budeme musieť stretnúť s kandidátom alebo kandidátmi. Opozícia mala inú možnosť, len ju prekombinovala,“ povedal Bugár. Zároveň nevylúčil, že by v utorňajšej voľbe Most-Híd podporil Jaroslava Rezníka. „Vždy musíte robiť kompromisy. Otázne je, či viete kompromisy akceptovať,“ konštatoval. Ak by Most dostal garanciu pri menšinovom vysielaní, situácia by sa menila, pretože Rezníkovi Most práve vyčíta obmedzovanie vysielania národnostného rádia Patria.

img-2141-1_0a000002-aacb-6b67.jpg

Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar oznámil, že on za Most rokoval o voľbe s opozíciou. Spomenul rozhovor s predsedom Sme rodina Borisom Kollárom. Dohodli sa na podpore Michala Ruttkaya. „Dohodli sme sa, že je podstatné, aby do druhého kola nepostúpil s Jaroslavom Rezníkom Václav Mika, ale Ruttkay. Kollár informoval opozíciu o postoji Mostu-Híd,“ povedal Hrnčiar s tým, že opozícia zmarila túto snahu na poslednú chvíľu. Opozícia sa rozhodla pre voľbu Miku. „Most mal snahu postupovať spoločne, ale s kandidátom, ktorého si dokáže predstaviť,“ uviedol Hrnčiar.

Do druhého kola dvaja kandidáti

Tajná voľba v parlamente vo štvrtok meno nového generálneho riaditeľa RTVS nepriniesla. Ani jeden z ôsmich kandidátov nezískal nadpolovičný počet hlasov, rozhodne teda až druhé kolo, ktoré sa uskutoční o týždeň. Do "finále" postúpili dvaja kandidáti - Jaroslav Rezník, ktorý získal 73 hlasov a Václav Mika, ktorého podporilo 53 poslancov.

O post prejavilo záujem osem kandidátov. Peter Abrahám, Richard Dírer, Fedor Flašík, Václav Mika, Jaroslav Rezník, Michal Ruttkay, Zuzana Ťapáková a Stanislav Velitzky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok