PR správa

Vianoce - čas sladkého pokušenia

PR
6.11.2015 16:45

Prečo si diabetici nemôžu dať cez vianočné sviatky v diéte pauzu? Lekár totiž presne zistí, v akom stave bola ich cukrovka v posledných troch mesiacoch- pomocou vyšetrenia hladiny glykovaného hemoglobínu!

Vianoce - čas sladkého pokušenia

V týchto dňoch prichádza do odborných ambulancií brožúra určená pacientom i lekárom s priliehavým názvom - Pán doktor, dostaňte ma pod sedem.

Kontrola glykovaného hemoglobínu raz za tri mesiace lekárovi ukáže, v akom stave je pacientov diabetes. Vysoká hodnota jednoznačne potvrdzuje , že pacient mal v posledných troch mesiacoch prevažne vysokú hladinu cukru. Prestať jesť sladkosti pár dní pred plánovaným vyšetrením teda nepomôže:-) Lekár zistí pravdu o dodržiavaní diéty.

"Vyšetrenie hladiny glykovaného hemoglobínu je najefektívnejšia kontrola diabetu. Číslo sedem znamená 7 percent glykovaného hemoglobínu u diabetického pacienta. Ak pacient dosiahne takúto hodnotu, jeho cukrovka je dobre kompenzovaná, diabetes je správne liečený a má nižšie riziko komplikácií cukrovky než pacienti s vyšším hodnotami," hovorí Doc. MUDr. Emil Martinka, prezident Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Čo je glykovaný hemoglobín

Glykovaný hemoglobín (HbA1c) označuje množstvo cukru naviazaného na krvné farbivo hemoglobín v červených krvinkách. Proces, pri ktorom sa glukóza viaže na hemoglobín, nazývame glykácia hemoglobínu. Množstvo glykovaného hemoglobínu závisí od množstva glukózy v krvnom obehu počas 120 dní, čo je životný cyklus červených krviniek Na to, aby sa glukóza nadviazala na hemoglobín, musí jej byť v krvi nadbytok- to sa stáva u človeka s diabetom počas hyperglykémie. Glukóza sa viaže na proteíny v bunkách všade v tele - nielen na hemoglobín. Poškodzuje steny buniek a vznikajú komplikácie diabetu. Viazanie glukózy na hemoglobín je však ľahko merateľné - preto sa vyšetruje a považuje sa za ukazovateľ poškodenia buniek diabetom.

Priebeh vyšetrenia

Test na glykovaný hemoglobín je najefektívnejší a najspoľahlivejší spôsob kontroly dlhodobého vývoja cukrovky a najlepší ukazovateľ účinnosti liečby. Mal by sa opakovať každých 3- 6 mesiacov podľa úspešnosti dosahovania cieľov liečby. Test nedokáže odhaliť hypoglykémiu (nízku hladinu cukru v krvi) ani nenahradí pravidelné domáce monitorovanie cukru v krvi.

Glykovaný hemoglobín sa vyšetruje z krvi bežným odberom. Môže sa vykonávať kedykoľvek počas dňa, aj po jedle. Výsledok je známy do niekoľkých dní. Lekár môže odporučiť test opakovať po 3-6 mesiacoch.
Falošne nízke alebo vysoké hodnoty glykovaného hemoglobínu sú pri niektorých chorobách (zlyhávanie obličiek, porucha metabolizmu tukov, anémia). Časté hypoglykémie spôsobujú falošný obraz pozitívneho priebehu ochorenia - znižujú hladiny glykovaného hemoglobínu. Preto si treba pravidelne merať hladinu glukózy v krvi. Pre diabetika je nutné denné vyšetrenie v domácom prostredí, ktoré priebežne odhalí hypoglykémie.

Test určuje množstvo cukru naviazaného na hemoglobín, jeho výsledok sa udáva v percentách z celkového hemoglobínu v krvi alebo v hodnote mmol/mol. Normálna hodnota je 6 percent, zdraví ľudia majú zvyčajne hodnotu glykovaného hemoglobínu 4-6 percent. Diabetici majú okolo 7 percent glykovaného hemoglobínu pri úspešnej liečbe a dobre kompenzovanom ochorení. Ak je hodnota glykovaného hemoglobínu u diabetika viac ako 8 percent, treba zmeniť liečbu, lebo ochorenie nie je dobre kontrolované.

Akékoľvek zníženie glykovaného hemoglobínu zlepšuje šance, že pacient predíde vzniku komplikácií diabetu. Diabetici s hodnotami glykovaného hemoglobínu okolo 7 percent majú oveľa vyššie šance predísť vzniku komplikácií cukrovky, ktoré môžu postihnúť napríklad oči, obličky, cievy či nervyoproti diabetikom s hodnotami okolo 8 percent a viac. Spoločný cieľ lekára a pacienta teda je: Dostať sa pod sedem!

Vzdelávací projekt "Pán doktor dostaňte ma pod 7"

Projekt "Pán doktor, dostaňte ma pod sedem" realizuje Slovenská diabetologická spoločnosť v spolupráci so Zväzom diabetikov Slovenska a podporou spoločnosti Sanofi. Cieľom je informovať diabetikov o správnej kompenzácii diabetu a nutnosti kontroly ochorenia pomocou vyšetrenia glykovaného hemoglobínu.

"Teší nás, že máme možnosť podporiť a zapojiť sa do tohto vzdelávacieho projektu. Jeho cieľom je aj prevencia, preto sú jeho súčasťou rôzne vzdelávacie aktivity a materiály, určené širokej verejnosti. Aj v tomto prípade platí staré známe, že prevencia je lacnejšia ako liečba a veľký význam v prevencii má práve osveta a vzdelávanie. Budeme veľmi radi, ak sa organizátorom podarí projekt zrealizovať aj v ďalších rokoch a radi sa doňho opäť zapojíme," hovorí Ing. Beáta Kujanová, komunikačná manažérka spoločnosti Sanofi.

"Dia dni v lekárni" pre diabetikov a ich rodinných príslušníkov

Ďalší projekt, ktorý začal v septembri a potrvá do konca decembra, má názov "Diadni v lekárni." Je venovaný diabetikom a ich rodinným príslušníkom. V lekárňach na celom Slovensku v týchto mesiacoch diabetikom merajú glykovaný hemoglobín a ostatným návštevníkom glukózu v krvi. V rámci oboch projektov dostávajú všetci pacienti aj ich blízki edukačné materiály. Všetky termíny a konkrétne miesta meraní v lekárňach nájdete na stránke www.zivotbezcukrovky.sk.

Ako je na tom Slovensko?

Význam projektov na podporu diabetikov stúpa aj preto, lebo počet diabetikov neustále rastie. V súčasnosti trpí cukrovkou vo svete 387 miliónov dospelých ľudí, z toho viac než 90 percent má diabetes II. typu, ktorý vzniká kvôli zlému životnému štýlu a nevhodnému stravovaniu. V roku 2035 sa aj kvôli pridávaniu cukru do potravín očakáva nárast počtu prípadov až na 592 miliónov ľudí(!), čo je až o 53 percent viac než v súčasnosti. Až 70 percentám prípadov cukrovky II. typu by sa dalo zabrániť zdravým životným štýlom.

Posolstvo Svetového dňa diabetu

Aj preto je ústrednou témou tohtoročného Svetového dňa diabetu 14.novembra 2015 zdravá strava a jej vplyv na rozvoj diabetu: "To, čo zjeme dnes, sa zajtra prejaví na našom zdraví." Podstatou je nahradiť priemyselné potraviny s pridaným cukrom zdravším ovocím a zeleninou a sladené nápoje čistou vodou. Mnohí ľudia, ktorí nemajú cukrovku, ale aj diabetici podliehajú rôznym mýtom o cukre. Napríklad, že trstinový cukor je menej kalorický a zdravší než biely alebo tiež, že dia výrobky možno konzumovať bez obmedzenia, lebo v ich nie je cukor. Tiež mnohí veria, že v priemyselne spracovaných údeninách a slaných čipsoch nie je pridaný cukor, alebo že diabetici môžu piť kolové nápoje s "nula kalóriami."

Medzinárodná federácia diabetu (IDF) upozorňuje, že pridávanie cukru do potravín spôsobuje nárast obezity a prípadov cukrovky II. typu. V posledných 50 rokoch vzrástla svetová spotreba cukru o 50 percent! Pridaný cukor sa nachádza vo väčšine priemyselne vyrábaných potravín, najmä v sladených nápojoch. IDF vyzýva vlády jednotlivých krajín, aby pomohli znížiť konzumáciu cukru zavedením vyšších daní na potraviny s pridaným cukrom a zákazom reklamy na cukrom sladené nápoje pre deti. Podľa odporúčaní WHO by denná dávka cukru mala predstavovať 5 percent z celkového príjmu energie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok