Likvidáciou Džungle sa problém s migrantmi nevyriešil, vrátili sa

TA3 TASR
15.6.2017 00:31

Obyvatelia severofrancúzskeho prístavného mesta Calais sa sťažujú, že demolácia tamojšieho utečeneckého tábora nebola ideálnym riešením. Likvidácia takzvanej Džungle vraj spôsobila nové problémy.

Okolie tohto severofrancúzskeho prístavného mesta neďaleko brehov Veľkej Británie je už niekoľko rokov "zhromaždiskom" migrantov túžiacich sa dostať do ostrovnej monarchie. Francúzske orgány v októbri 2016 zlikvidovali utečenecký tábor v Calais, v ktorom sa v nedôstojných podmienkach zdržiavalo približne 6000-8000 ľudí.

Stovky z nich ale odišli a vrátili sa do mesta v nádeji, že sa im podarí dostať sa do Veľkej Británie. Podľa ombudsmana Jacqua Toubona sa medzičasom v Calais a okolí nachádza už len zhruba 500-600 migrantov, ktorí sú nútení prespávať pod holým nebom, pretože úrady im neposkytnú provizórne útočisko. V daných lokalitách sa po likvidácii zdrojov vody nemožno ani umývať, ani sa osviežiť pitnou vodou.

Humanitárne organizácie majú napríklad na distribúciu večere iba hodinu, čo nestačí na poskytnutie jedla všetkým, ktorí sú na to odkázaní, poukázal ombudsman. Starostka Calais Natacha Bouchartová odmietla obvinenia humanitárnych organizácii, že zo strany polície dochádza k používaniu násilia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok