Ruskom sa nekontrolovateľne šíri AIDS, Medvedev dal vláde ultimátum

ČTK
23.10.2015 15:51

Ruská vláda bije na poplach pre postupujúcu epidémiu AIDS. Podľa vyhlásenia ministerky zdravotníctva Veroniky Skvorcovovej sa počet nakazených vírom HIV môže v nasledujúcich piatich rokoch viac ako zdvojnásobiť. Premiér Dmitrij Medvedev rozhodol, že výdaje na boj s epidémiou sa v budúcom roku zvýšia o 20 miliárd rubľov.

Ruskom sa nekontrolovateľne šíri AIDS, Medvedev dal vláde ultimátum
SITA/AP

Situácia sa vymyká kontrole

Medvedev pre rastúci počet nakazených zvolal do Moskvy zvláštnu poradu, na ktorej konštatoval, že zdravotnícke štatistiky sú oproti nedávnej minulosti "oveľa horšie". Rusko s šírením nebezpečného víru dlhodobo neúspešne bojuje, podľa úradných odhadov je nakazených viac ako 800.000 Rusov, lieči sa ale len necelá štvrtina z nich. OSN odhaduje počet ruských nositeľov víru HIV na viac ako 1,2 milióna.

"Pri zachovaní súčasnej tendencie sa do roku 2020 počet nakazených zvýši viac ako dvojnásobne, začne skutočná epidémia a situácia sa vymkne kontrole," varovala na zasadaní ministerka Skvorcovová. Každoročne podľa nej počet nakazených stúpa v Rusku o desať percent, najpostihnutejšími oblasťami sú Ural a Sibír.

Chýbajú účinné lieky

Medvedev v reakcii na znepokojivé čísla priznal, že v Rusku chýbajú účinné preparáty, čiastočne aj pod vplyvom obmedzenia objemu dovážaných liekov. Vláde premiér zadal, aby novú stratégiu boja s vírom HIV prijala už na budúci rok v apríli, nie až v novembri, ako plánovala.

Schôdza bola dramatická, Medvedev na nej nešetril tvrdými slovami. "Prečo potrebujete na prípravu stratégie toľko času? Musíte na to mať až rok? Proste teraz rozkazujem schváliť stratégiu do pol roka. Za ten čas všetko dokončíte a oznámite výsledky," citovala ruská agentúra TASS predsedu vlády.

Alarmujúcu chorobnosť sa zaviazala vymiesť aj ruská pravoslávna cirkev. Vo vyhlásení uviedla, že epidémia AIDS sa nedá zvládnuť distribúciou prezervatívov, ale "ctnosťou, vierou a vlastenectvom".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok