Hitlerovi poradil holokaust moslimský duchovný vodca, šokoval Netanjahu

TA3 ČTK
21.10.2015 16:39

V Izraeli vyvolali rozhorčenie slová premiéra Benjamina Netanjahua o podiele niekdajšieho jeruzalemského veľkého muftího na nacistickej politike vyhladzovania Židov.

Hitlerovi poradil holokaust moslimský duchovný vodca, šokoval Netanjahu
SITA/AP Bundesarchiv

Prehovoril Hitlera na genocídu?

Netanjahu povedal, že Adolf Hitler chcel pôvodne Židov pôvodne iba vyhnať, ale podľa rady muftího Muhammada Amína Husajního sa rozhodol ich pozabíjať. Historici a niektorí politici s premiérom nesúhlasia.

Netanjahu vystúpil v utorok na svetovom sionistickom kongrese v Jeruzaleme. Vyhlásil, že Hitler pôvodne uvažoval o vyhnaní Židov. Muftí, ktorý sa otvorenie hlásil k podpore nacizmu, pri osobnom stretnutí Hitlera upozornil, že ak budú Židia z Európy vyhnaní, prídu vo veľkom počte do Palestíny. Ktorá bola vtedy britským mandátnym územím. Na Hitlerovu otázku čo s nimi má teda urobiť, podľa Netanjahua Husajní povedal: "Spáliť ich".

Premiér tieto slova povedal po trojtýždňových izraelsko-palestínskych stretoch, pri ktorých zomrelo asi 50 ľudí. Príčinou je spor o status jeruzalemskej Chrámovej hory.

controversial-bus-ads-lawsuit-1aafbff5e2414395abef83df72a1d2ca_0a000002-d781-5873.jpg

Podľa opozície prekrúca dejiny

Minister obrany Moše Jaalon k Netanjahuovým slovám povedal, že "Amín samozrejme nevymyslel (nacistické) konečné riešenie židovskej otázky. Z dejinných poznatkov je zrejmé, že to začal Hitler. Husajní sa k nemu pripojil," vyhlásil minister.

Hlavná historička jeruzalemského múzea holokaustu Jad vašem Dina Poratová uviedla, že z historického hľadiska nie sú premiérove tvrdenia presné. "Nemožno povedať, že to bol muftí, kto vnukol Hitlerovi myšlienku zabíjať alebo spáliť Židov. To nie je pravda. Stretli sa až po udalostiach, ktoré k tomu viedli," uviedla Poratová.

Líder Izraelskej opozície Jicchak Herzog vyhlásil, že Netanjahu nebezpečne prekrúca dejiny. "Žiadam Netanjahua, aby sa okamžite opravil, pretože to zmenšuje holokaust, nacizmus a Hitlerov podiel na hroznej katastrofe nášho ľudu," napísal Herzog na facebooku.

Hitler bol len jeden

"Veľký muftí dal príkaz zabiť môjho dedka rabiho Herzoga a aktívne podporoval Hitlera. Ale Hitler bol len jeden. To on napísal tú ohavnú knihu Mein Kampf. S myšlienkou konečného riešenia vystúpil v Reichstagu v januári 1939, tri roky pred stretnutím s Husajním," dodal Herzog.

Podľa kritikov Netanjahuove slová nahrávajú tým, ktorí popierajú holokaust. Poslanec za opozičnú koalíciu Sinostický zväz Icik Šmuli požiadal, aby sa Netanjahu ospravedlnil obetiam holokaustu. "Je to veľká hanba, že je premiér židovského štátu v službách popieračov holokaustu. Nie je to prvýkrát, kedy Netanjahu prekrúca historické fakty, ale je to prvýkrát, čo vyslovil takú veľkú lož," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok