Požiar v Londýne si vyžiadal 12 životov, stav mnohých je kritický

TA3 TASR ČTK
14.6.2017 13:48

Desiatky zranených a intoxikovaných ľudí v nemocniciach a najmenej 12 mŕtvych. Taká je doterajšia bilancia obrovského požiaru, ktorý postihol výškovú budovu v Londýne. S ohňom bojovali stovky hasičov, ktorí sa však nedostali do najvyšších poschodí. Starosta mesta hovorí v súvislosti so vznikom požiaru o mnohých nezodpovedaných otázkach.

Budova by sa zrútiť nemala

Londýnskym hasičom sa podarilo zachrániť veľké množstvo ľudí z horiacej výškovej budovy Greenfell Tower, ktorú v noci na západe Londýna zachvátil zničujúci požiar. Hasiči naďalej hľadajú ďalšie osoby, ktoré možno ešte v bytovom dome zostali.

Stabilitu objektu monitorujú odborníci a zatiaľ sa zdá, že je bezpečná. Panovali obavy, že by sa budova mohla zrútiť.

Požiar vyvolal mnoho otázok

Hasiči zachránili mnoho ľudí z rôznych poschodí 24-poschodovej budovy. Nedostali sa však ďalej ako do 19. alebo 20. poschodia. Panujú obavy, že v najvyšších poschodiach zostali ľudia. Hasiči vraj boli na mieste len niekoľko minút po ohlásení požiaru. Zástupca zdravotníkov potvrdil, že do nemocníc previezli viac ako 70 ľudí, stav asi dvadsiatky z nich je kritický.  

Prečo sa budova, ktorú nedávno zrekonštruovali, zrútila? Londýnsky starosta Sadiq Khan pripustil, že požiar vyvolal otázky, ktoré budú musieť zodpovedať.

Ľudia volali o pomoc

"Bolo to žalostné, keď som videl blikať baterku hore (v horiacej budove), odkiaľ sa zjavne nemôžu dostať von," povedal v rozhlasovom vstupe televízny moderátor George Clare, ktorý bol na mieste. Jody Martin vykreslil, že utekal k domu v snahe pomôcť a že kričal na ľudí, aby vyšli von, ale zvnútra sa ozývalo volanie, že uviazli v chodbách plných dymu.

"Počul som ľudí kričať o pomoc," poznamenal ďalší svedok. "Vyzerá to veľmi zle, veľmi veľmi zle. Nikdy som nič také nevidel," vykreslil Tim Downie. Celý dom sa podľa reportérov ocitol v plameňoch a panujú obavy, že budova by sa mohla zrútiť. Hasiči dokázali striekať vodu za pomoci diaľkovo ovládanej plošiny len do 10. poschodia, vyššie sa plamene vymkli kontrole. "Videli sme trosky padajúce z budovy, počuli výbuchy a zvuk rozbíjajúceho sa skla," vykreslil jeden z reportérov .Priľahlá výpadovka bola uzavretá v oboch smeroch, takisto metro obmedzilo prevádzku.

Budovu nedávno rekonštruovali

Objekt Grenfell Tower v oblasti severného Kensingtone patrí obecnému úradu pre správne obvody Kensington a Chelsea. Podľa miestnych úradov v dome žilo 125 rodín. Nie je známe, koľko osôb bolo vo vnútri budovy v čase požiaru. V okamihu vypuknutia požiaru mnoho obyvateľov domu už zrejme spalo. Podľa informácií agentúry Reuters boli niektorí ľudia evakuovaní v pyžamách. Stĺpy čierneho a šedého dymu stúpali nad britskú metropolu už od úsvitu. Pre požiar uzavreli neďalekú diaľnicu A40 na Oxford a obmedzili aj prevádzku metra.

Zachránená obyvateľka výškovej budovy povedala, že poplach spustili až po pol hodine od vypuknutia požiaru. Ona a jej rodina sa zachránili iba vďaka susedovi, ktorý im zabúchal na dvere. Dodala, že v budove došlo pred niekoľkými rokmi k "malému požiaru".     

Grenfell Tower bol podľa BBC postavený v roku 1974. Len minulý rok prešiel rekonštrukciou za desať miliónov libier. Dom dostal okrem iného nové vonkajšie izolačné obloženie, nové okná s dvojitými sklami a nový vykurovací systém. Rekonštrukcia bola súčasťou väčšej investície v tejto oblasti Londýna vo výške 67 miliónov libier.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok